„Välisministeeriumi konsulaarosakond on nendega kontaktis ning vahendab vajadusel infot riigist lahkumise võimaluste kohta. Riigist lahkuda soovijate abistamine toimub koostöös teiste ELi liikmesmaadega,” ütles ministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov.

Kuna Eestil ei ole Liibüas esindust ega aukonsulit siis tuleks konsulaarabi vajavatel isikutel võtta ühendust välisministeeriumi konsulaarosakonnaga või pöörduda abi saamiseks kohapeal Euroopa Liidu esinduse või mõne kohapeal asuva ELi liikmesriigi esinduse poole.

Eesti-Liibüa suhted on passiivsed

Eesti ja Liibüa sõlmisid diplomaatilised suhted 17. detsembril 2008. aastal. Eestil ei ole saatkonda Liibüas ning samuti ei ole Liibüal saatkonda Eestis. Suursaadikuid ega aukonsuleid ei ole ametisse määratud.

Eesti arutab Slovakkiaga viisaesindusleppe sõlmimist Eesti eest viisade väljastamiseks Liibüas.

Välisministeeriumi hinnangul on kahepoolsed suhted passiivsed ja kõrgetasemelisi kohtumisi ei ole toimunud.

Möödunud aasta novembri lõpus ja detsembri alguses toimus Liibüa pealinnas Tripolis Euroopa Liidu ja Aafrika III tippkohtumine, kus Eesti delegatsiooni juhtis peaminister. Kahepoolseid kohtumisi Liibüaga ei toimunud.

Isevalitseja kasutab sõjaväge meeleavaldajate vastu

Käesoleval nädalal üleriigilisteks paisunud meeleavaldused Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi vastu hakkavad võtma juba pigem kodusõja mõõtu. Gaddafile lojaalsed armeeüksused ründavad tema vastu protesteerijaid erinevate tulirelvadega, ette on tulnud ka õhurünnakuid.

Erinevatel andmetel on kokkupõrgetes Gaddafi üksuste ja opositsionääride vahel saanud surma 300-1000 inimest.

Juhul, kui kellelgi on teateid Liibüas viibivatest Eesti kodanikest, siis sellest informeerida välisministeeriumi konsulaarosakonda võttes ühendust konsulaarosakonna valveametnikuga telefonil +372 53 01 9999 või ööpäevaringselt töötava välisministeeriumi valvesekretäriga telefonil +372 6 377 000.