„Ausalt öeldes pole praegu mingeid favoriite. Prantsusmaal neid ei ole. Me ootame. Ilmselt tuleb järgmisel nädalal kohtumine,” ütles ta raadiojaamale France Intel.

Eesistujamaa Rootsi kutsub Brüsselis tippkohtumise kokku siis, kui liikmesriikide vahel on ilmnemas konsensus nii EL-i ülemkogu presidendi kui ka välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja osas. Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt ütles esmaspäeval Berliinis, et räägib kõigi EL-i liidritega ja on jõudnud parajasti poole peale.

Uued ametikohad luuakse vastavalt jõustuvale Lissaboni lepingule, millega on küll paika pandud nende põhiülesanded, kuid sisuliselt sõltub paljugi sellest, milliste juhi- ja muude omadustega ning ambitsioonidega isik ametisse saab.

Belgia peaminister?

Reuters kinnitas EL-i diplomaatidele viidates, et tugev toetus presidendi kohale on Belgia peaministril Herman van Rompuyl, kuid Kouchner tõstis raadio-intervjuus taas esile kaks tegelast, kelle võimalusi on viimasel ajal aina kesisemaks hinnatud – Briti endise ja Luksemburgi praeguse peaministri, Tony Blairi ja Jean-Claude Junckeri.

Välisministri osas ei vihjanud Kouchner ühelegi nimele. Üle-eile levis julgemalt spekulatsioon, et kuna Berliini müüri langemise 20. aastapäeva pidustustele ilmus ootamatult ka Briti välisminister David Miliband, ongi tema favoriidiks tõusnud. Kuid hiljem väideti, et ta ise ei taha seda ametit.