Londonis määrati eile radioloogilised testid kolmele inimesele, kellel ilmnesid mürgitusnähud pärast seda, kui nad olid puutunud 1. novembril hotellis või sushibaaris kokku eksspiooni Aleksandr Litvinenkoga, keda mürgitati radioaktiivse polooniumiga.

Briti politsei ja nii sise- kui ka välisluureteenistused uurivad endise Vene luureohvitseri Aleksandr Litvinenko surma asjaolusid mitmel rindel. Viimastel päevadel on korduvalt kohtunud ka Briti peaministri juures tegutsev kriisikomitee, mida tuntakse Cobra nime all.

Üldise veendumuse kohaselt tapsid Kremli tegutsemist ägedalt kritiseerinud ja paljastanud Litvinenko tema endised kolleegid FSB-st, kuid enamik vaatlejaid ei usu, et FSB seotust ja veelgi enam Kremli otsest tapmiskäsku kunagi tõestada suudetakse.

Seni viimase versiooni kohaselt mürgitati Litvinenko radioaktiivse polooniumi isotoobiga 210, mida leiti eelmisel neljapäeval ehk vahetult enne surma tema uriinis.

Hiljem tuvastati radiatsiooni ka selles Londoni baaris ja hotellis, kus ta tõenäolisel mürgitamispäeval 1. novembril oli eraldi kohtunud itaallase Mario Scaramellaga ja kahe venelasega.

Briti ajakirjanduses on ilmunud ka väljavõtteid dokumentidest, mida Scaramella näitas Litvinenkole nende viimaseks jäänud kohtumisel.

Ajalehe Guardian andmeil on neis juttu kahest Vene välisluure agendist, kellele on antud nimed X ja Y, kusjuures viimane võib kasutada Läti passi.

Libalätlane

Scaramella olevat hoiatanud Litvinenkot eriti ohtliku agendi X eest, kes oli seotud ajakirjaniku Anna Politkovskaja likvideerimisega ning kavandas teisi operatsioone nii Venemaal kui ka Baltimaades.

Scaramella olevat rääkinud ka agendist Y, kes täitis X-i korraldusi. Tolle tegelase kohta olevat teada, et ta räägib hästi inglise keelt, valdab suurepäraselt judot, võib reisida võltsitud dokumentidega ja pole välistatud, et Läti kodanikuna esinedes.

Ajaleht Times aga tõi esile veel ühe versiooni, mille kallal Briti uurijad töötavad. Nimelt olevat võimalik, et riigitegelaste, maffia ja suurärimeeste korruptiivseid sidemeid uurinud Litvinenko kogus vaenlasi nende seast. Timesi teatel oli Litvineko koostanud toimiku Jukose afääri asjaoludest ning jõudnud jälile uuele ja hämmastavale infole.

Ilmselt on kõige õigem ühe uurimisele lähedal seisva anonüümse isiku arvamus Timesis: “Praegusel hetkel on meil hämmastavalt segane hulk teooriaid ja nimesid ja me peame püüdma saada mingeid kindlaid tõendusmaterjale.”

Osa ekspertide hinnangul viitab Litvinenko surm siiski organiseeritud operatsioonile välismaise luureagentuuri osalusel. Kui vastab tõele, et kasutati polooniumit 210, siis sai see ühe teadlase sõnul nii kiiresti tappa vaid koos mõne muu ainega, näiteks berülliumiga.

Kuid sellise “disainertoksiini” loomine olevat nii keeruline, et viitavat kõrgtehnoloogilisele ja ilmselt riiklikule laborile.

“Ükski üksikisik ei saa seda teha,” ütles Guardianile sõltumatu tuumakonsultant John Large. “Jutt on väga nutika asja meisterdamisest, mürgipillist, mille puhul on ilmselt kasutatud nanotehnoloogiat.