Briti uurijad usuvad, et Aleksandr Litvinenko tapjad kasutasid mõrvamiseks rohkem kui 10 miljoni dollari eest polooniumi, vahendab The Times.

Lahkamisaruannetest selgus, et eksspioonile anti üle kümne korra rohkem polooniumi, kui tegelikult inimese tapmiseks vaja on. Esimene võimalus on see, et tapjad olid lihtsalt kohmakad. Teine võimalus on see, et liiga suure polooniumikogusega taheti uurijatele meelega jälg jätta.

Praegu usub politsei, et kes tahes Litvinenko tapmise vandenõud ei organiseerinud, see teadis täpselt polooniumi toimet. Ekspertide hinnangul on juba poloonium 210  0,1-mikrogrammine annus inimesele surmav. Samuti usuvad uurijad, et tapjad teadsid, et poloonium 210 on ebapüsiv element, mis poolestub kõigest 138-päevase eksistentsi järel.

Briti luureallikate andmetel ei saa Litvinenko tapmiseks kasutatud kogust internetist osta või laborist varastada, ilma et see suurt tähelepanu ärataks.

Moskvas viibivad Scotland Yardi detektiivid küsitlesid Litvinenkoga tolle mürgitamise päeval kokku puutunud Vene ärimehi: Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni. Mõlemalt mehelt leiti polooniumijälgi ja praegugi viibivad nad haiglas. Ka küsitleti Lugovoiga koos Londonisse sõitnud Vjatšeslav Sokolenkot.

Ei Kovtun ega Lugovoi pole suutnud politseile selgitada, miks nad on juba 16. oktoobril endast Londonisse polooniumijälgi maha jätnud.