Briti uurijad usuvad, et Aleksandr Litvinenko tapjad kasutasid oma ohvri mõrvamiseks rohkem kui 10 miljoni dollari eest poloonium-210, vahendab The Times. Lahkamisaruannetest selgus, et eksspioonile anti üle kümne korra rohkem polooniumi, kui tegelikult inimese tapmiseks vaja olnud.

Politsei ei tea, miks kasutasid mõrvarid nii palju polooniumi, kuid praegu on kaks hüpoteesi. Esimene võimalus on see, et tapjad olid lihtsalt kohmakad. Teine võimalus on see, et liigsuure polooniumikogusega taheti uurijatele meelega jälg jätta.

Praegu usub politsei, et kes iganes ka Litvinenko tapmise vandenõud ei organiseerinud, see teadis täpselt polooniumi toimet. Ekspertide hinnangul on juba 0,1 mikrogrammi poloonium-210-t inimesele surmav annus. Samuti usuvad uurijad, et tapjad teadsid, et Po-210 on ebapüsiv element, mis kõigest 138 päevase eksistentsi järel laguneb.

Briti luureallikate andmetel ei saa Litvinenko tapmiseks kasutatud suurt kogust polooniumi internetist osta või laborist varastada ilma, et see suurt tähelepanu ärataks. Järgi jääb kaks võimalust: poloonium hangiti kas tuumareaktorist või väga hästi varustatud musta turu hangeldajatelt.

Litvinenko sõber Aleksandr Goldfarb kinnitab, sellist kogust radioaktiivset ainet saab rahvusvaheliselt turult ilma suurema kärata osta ainult riiklikult toetatud organisatsioon.

Moskvas viibivad Scotland Yardi detektiivid küsitlesid Litvinenkoga tolle mürgitamise päeval kokku puutunud Vene ärimehi: Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni. Mõlemalt mehelt leiti polooniumijälgi ja praegugi viibivad nad haiglas.

Ei Kovtun ega Lugovoi pole suutnud politseile selgitada, miks nad on juba 16. oktoobril endast Londonisse maha jätnud polooniumi jälgi.

Briti detektiivid naasevad Venemaalt arvatavasti sel nädalal. Vene võimud on piiranud nende uurimistegevust Venemaal ja jätnud nad peamiste uuritavate küsitlemisest kõrvale. Britid siiski venelaste piiravat tegevust suure kella külge ei sea, kuna tegemist on diplomaatiliselt äärmiselt hella küsimusega.

Esimene saadetis polooniumi saabus Suurbritanniasse arvatavasti oktoobri teisel poolel. Sellele järgnes veel kaks saadetist, kuid politsei ei tea praegu, miks riskisid kullerid veel kahe annuse riiki smuugeldamisega, kui juba esimesest lastist piisas täiesti tapmiseks.