Kommentaatorid tõstavad esile, et Suurbritannia kuningliku prokuratuuri avaldus oli ebatavaliselt terav. Nagu peaprokurör Ken Macdonald sõnas, oli ägeda Kremli kriitiku kuulsuse teeninud Aleksandr Litvinenko mõrv “erakordselt tõsine kuritegu”.

Välisministeerium kutsus välja Venemaa suursaadiku ning teatas talle, et London ootab Moskvalt täielikku koostööd ehk teisisõnu võimaliku mõrvari väljaandmist. Peaminister Tony Blairi pressiesindaja kinnitas ajakirjanikele, et kohtuasja lõpuniviimist ei tohi takistada isegi Suurbritannia tihedad majandussidemed Venemaaga. “Mõrv on mõrv,” ütles ta.

Lugovoi oli üks kahest mehest, kes kohtus Litvinenkoga eelmise aasta 1. novembril Londoni Millenniumi hotelli baaris. Mõni tund pärast ühist teejoomist hakkas ülehüpanud julge-olekuagendil halb ning 23. novembril suri ta piinarikkalt poloonium-210 mürgitusse (nagu hiljem kindlaks tehti). Enne surma jõudis Litvinenko teha avalduse, kus süüdistas enda tapmiseks käsu andnud Venemaa presidenti Vladimir Putinit. Tema lesk esitas esmaspäeval Euroopa inimõiguste kohtusse ka hagi Venemaa vastu.

Kovtun süüst vaba

Suurbritannia prokuratuuri eilne avaldus ei maininud sõnagagi Lugovoi partnerit saatuslikul õhtusöögil, Dmitri Kovtuni. New York Timesi allikate sõnul ei ole leitud tema süüdistamiseks piisavalt tõendeid.

Kreml eile ametlikult Londoni nõudmisi ei kommenteerinud, kuid peaprokuratuur kinnitas,

et välistab Vene kodanike väljaandmise. Moskva nõuab enda kätte hoopis Suurbritannias varjupaika saanud Boriss Berezovskit, kelle teenistuses on omal ajal töötanud nii Lugovoi kui ka Litvinenko. Berezovskile on antud Suurbritannia kodakondsus.

Economist usub, et kõrgeima taseme kurjategija jääb Litvinenko puhul ilmselt leidmata. “Nii see harilikult läheb, kui venelased müstilisel kombel surevad,” nendib väljaanne.