Briti politsei uurib süüdistusi, mille järgi on üritatud mürgitada Inglismaal eksiilis elavat endist Vene salaagenti.

Varem tõenäoliselt FSB polkovnikuna töötanud Aleksandr Litvinenko ütles BBC-le, et tundis end haiglasena pärast ühte kohtumist Londoni sushibaaris 1. novembril. Praegu on mees raskes, kuid stabiilses seisundis haiglas. Tõenäoliselt põhjustas mürgituse tallium.

Oma sõnul uuris Litvinenko parajasti möödunud kuul Moskvas tapetud Vene ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrva. Eks-agent ütles BBC-le, et mõrva uurimisega seotud allikas korraldas Piccadillyl kokkusaamise. “Ta andis mulle mõned paberid, mis sisaldasid ka nimesid – võib-olla nende nimesid, kes võisid olla seotud Anna Politkovskaja mõrvaga. Mõni tund hiljem hakkas mu enesetunne halvenema.”

Kahe nädala pärast tundis mees end päris kehvasti ning ta paigutati haiglasse. Suurbritanniasse põgenenud Litvinenko sai tuntuks 1998. aastal, kui teatas, et FSB kavandab atentaati praegu Londonis eksiilis elavale endisele oligarhile Boriss Berezovskile. Hiljem kirjutas ta raamatu, milles väitis, et teise Tšetšeenia sõja vallandanud elumajade plahvatused korraldas samuti Venemaa julgeolekuteenistus.