Muinsuste ülemnõukogu juht Zahi Hawass, keda võib pidada Egiptuse peaarheoloogiks, on enda arvates leidnud koha, kus asub Kleopatra hauakamber. Suure tõenäosusega võib sinna olla maetud ka kuulsa valitsejanna kallim Marcus Antonius.

Enam kui kahe tuhande aasta eest rajatud hauakambrit otsitakse Taposiris Magna templi maa-alal, ligi poolesaja kilomeetri kaugusel Aleksandriast. “Me leidsime tunnelid Kleopatra kujudega ja palju tema näokujutisega münte. Need on asjad, mida tüüpilisest templist ei

ootaks,” ütles Hawass ajalehele Times. “Meie teooria kohaselt on siia maetud nii Kleopatra kui ka Marcus Antonius.”

Need kaks on ajaloo kuulsamaid paare, seda suuresti küll Shakespeare’i teose “Antonius ja Kleopatra” tõttu ning ilmselt enamgi veel tänu Hollywoodi suurfilmile “Kleopatra”, mille võtetel peaosalised Elizabeth Taylor ja Richard Burton ka ise armusid, mõneks ajaks vähemalt.

Rooma väejuht Marcus Antonius oli Egiptuse valitsejanna Kleopatra armuke ja kolme lapse isa. Kleopatra ambitsioonid Egiptuse omaaegse hiilguse taastamiseks ei täitunud ja viisid sõjani Roomaga. Kui Octavianuse väed võitsid 31. aastal enne meie aega Actiumi lahingu, sooritasid Kleopatra ja Marcus Antonius enesetapu – mees väidetavalt mõõgaga, naine aga end maol hammustada lastes.

Väljakaevamised peatatud

Hawassi meelest sobis Taposiris Magna templi asukoht hästi Octavianuse armee eest varjumiseks.

Viimastel nädalatel toimunud väljakaevamistel on 12 arheoloogi ja 70 abilist toonud päevavalgele Antoniuse büsti, Kleopatra alabastrist peakuju, pronksist Aphrodite kuju, paarkümmend Kleopatra näokujutisega pronksmünti ja peata kuningliku skulptuuri Ptolemaioste dünastiast.

Nüüdseks on väljakaevamised novembrini peatatud ning AFP teatel Hawass “eitas kategooriliselt”, et valitsejanna hauakamber võidakse leida lähiajal.