Üksikud külastajad võivad näha ühesilmalist lõvi purustatud lõua ning puuduvate hammastega. Kõrvalpuuris koogutab end palverütmis edasi-tagasi Aasia mustkaru, hõõrudes päevade kaupa oma purustatud koonu vastu trelle. Veel on loomaaial kaks hunti, mõned ahvid, metskassid ja linnud, paljud neist sügava psühholoogilise traumaga.

Karu puhul pole spetsialistidel kahtlust, et hingelise üleelamise tõid kaasa USA pommitajad. Lõvi vigastuste seletamine ei vaja aga isegi loomapsühholoogi abi. Zoopargi direktori Sheragha Omari sõnul heitsid vihane külastaja lõvipuuri granaadi: "Ühe mehe vend hüppas puuri ning lõvi tappis ta. Pärast matust muutus aga vend väga vihaseks ning maksis lõvile granaadiga kätte."

Kabuli loomaaias pole olnud vett ega elektrit Talibani võimuletulekust saadik. Praegu Kabuli külastav Maailma Loomakaitseühenduse esindaja John Walsh räägib, et Taliban keeldus isegi rahvusvahelisest abist.

"Proovisime Talibaniga läbi rääkida. Ütlesime: "Me jätkame loomade eest hoolitsemist, me anname selleks raha." Aga nemad ütlesid, et nad ei saa garanteerida, et raha kasutatakse loomaaia jaoks ja seetõttu me ei maksnudki."

Taliban proovis koguni loomaaeda sulgeda, öeldes, et koraanis pole sõnagi loomade hoidmisest puuris. Direktor Omaril õnnestus siiski saada abi oma tuttavalt teoloogilt, kes suutis tõestada, et isegi prohvet Muhamed pidas lemmikloomi. Pooleldi ümber veendud talibid lubasid loomaaial edasi töötada, kuid lõpetasid igasuguse rahastamise.

Sarnaselt inimestega saavad loomadki nüüd rahvusvahelist abi. Eelmise kuu jooksul kogus Kabuli loomaaed 400 000 dollarit.

Ent sõjaraskused vaevavad ka afgaanide koduloomi. Viimased kümme aastat pole peaaegu ükski pudulojus pidanud tundma hirmu vaktsineerimissüstlaga loomatohtri ees, vaktsiinid ja ravimid lihtsalt puuduvad. Elajaid murdvate pisilaste jaoks on see aga teinud Afganistanist tõelise paradiisi. Kui põud leeveneb, saabub pidusöök rammu koguvatele loendamatutele parasiitidele, lihaloomad seisavad aga jätkuvalt tühja kõhu probleemi ees.

Hirmuäratava kiirusega on hakanud ründama uus häda, marutaud. Maailma Loomakaitseühenduse hinnangul aitaks epideemiat piirata see, kui rajada koerte varjupaiku – ent Afganistani ajutisel valitsusel on ilmselt ka olulisemaid prioriteete.