Esialgu peavad võimud siiski tõenäoliseks, et tulistamine leidis aset tavalise röövi käigus, kuna Joyalilt võeti ka rahakott ja portfell. Taga otsitakse kahte mustanahalist meest. Kuid palju enam on levinud oletus, et Joyali karistati eelmisel nädalal televisioonis Venemaa presidendi Vladimir Putini kritiseerimise eest.


Joyal väitis telesaates “Dateline NBC”, et Aleksandr Litvinenko mõrvamine mullu Londonis oli selgelt Vene võimude korraldatud. “Sellega edastati igaühele, kes tahab Kremli vastu sõna võtta, sõnum: kui te seda teete, ükspuha, kes või kus te olete, me leiame ja vaigistame teid.”

Joyal oli aastail 1980–1989 USA senati luurekomitee assistent ja seetõttu luureasjadega hästi kursis. 1990. aastate keskpaigast on tal tihedad sidemed Venemaal poliitikas osalenud endise KGB kindralmajori Oleg Kaluginiga. Joyal tundis isiklikult ka Litvinenkot. Joyali rünnati just siis, kui ta naasis Kaluginiga lõunatamast, tulistajad olevat senise versiooni järgi jälitanud teda koduteel.

Joyali naine, olles leidnud mehe haavatuna, helistas paanikahoos esimeste hulgas just Kaluginile, et teda hoiatada. Ometi ei usu Kalugin, et tulistamisel oli rahvusvaheline taust, see ei meenutanud tema hinnangul üldse KGB-likke meetodeid. 

Mõisteti tagaselja vangi

Kalugin teab, millest räägib, kuna on varem juhtinud KGB luureoperatsioone USA-s, 1990. aastal sai temast aga NSV Liidu ülemnõukogu saadik, kes kuulis 1991. aasta putšikatsest juba ette ja aitas hiljem KGB-d likvideerida.

Kuid juba 1995. aastal USA-sse elama läinud Kalugin muutus Venemaal persona non grata’ks, Putini võimuletuleku järel mõisteti ta 2002. aastal tagaselja vangi. USA keeldus aga teda loovutamast, andes mehele hoopis USA kodakondsuse. Vene andmetel töötab Kalugin praegu endise CIA agendi Vincent Cannistraro juhitavas, luureinfo jälgimise ja luurajate koolitamisega tegelevas firmas.

Rahvusvaheliste suhete magistrikraadiga Joyal on andnud aastaid välja Venemaa luureuudiseid jälgivat ajakirja “Daily Report on Russia and the Former Soviet Republics”. USA telekanalid on teda kasutanud Kaukaasia asjatundjana. Ta on nõustanud ka Venemaale investeerinud ettevõtteid, 1998. aastal esines Joyal aga Gruusia võimude lobistina USA kongressis.

Agentide kummalised mõrvad

•• Novembris suri Londonis polooniumimürgitusse endine FSB ohvitser Aleksandr Litvinenko, kes oli edastanud infot Itaalia luureeksperdile Mario Scaramellale. Hiljem itaallane vahistati ja ta on praegugi kodumaal vanglas.

•• Scaramella on Itaalias tuntud KGB kontaktide uurimise poolest, ta on muuhulgas kogunud tõendeid praeguse peaministri Romano Prodi seotusest KGB-ga – Litvinenko võis talle neid ka juurde anda.

•• 2005. aasta aprillis tapeti revolvrilaskudega Londonis Litvinenko varasem ülemus, endine FSB asejuht Anatoli Trofimov. Mõlemad olid süüdistanud FSB-d 1999. aasta elumajaplahvatustes, millega vallandati teine Tšetšeenia sõda.

•• Inglismaal on luuremõrvade spekulatsioone külvanud ka Litvinenko surmast Timesis kirjutanud reporteri Daniel McGrory ootamatu surm, nagu ka see, et Kremli-vastase naftakontserni Jukos omanikfirma Menatep juht Stephen Curtis hukkus helikopteriõnnetuses.