Eelmisel aastal polooniumimürgitusse surnud eksspiooni Aleksandr Litvinenko mõrvas süüdistatav Andrei Lugovoi ja tema äripartner Dmitri Kovtun väitsid eile pressikonverentsil, et Litvinenko võis Briti luure palgal olles samal ajal väikest viisi tegeleda smugeldamisega radiokatiivsete ainete mustal turul, vahendab The Times.

Ärimehed usuvad, et smugeldav eksspioon võis end ise kogemata mürgitada.

„See on täiesti võimalik, et tema surm oli lihtsalt õnnetu juhus – ja Briti luureteenistus leidis end naeruväärsest olukorrast,” jutustas võimalikust asjade käigust Dmitri Kovtun, vahendab The Times.

Andrei Lugovoi lisas: „See on tõsine võimalus, mis vajab kontrollimist. Mis siis, kui Litvinenko muutus polooniumiga hooletuks? Kuidas oleks siis tema endine boss Briti luures pidanud tema surma seletama?”

Dmitri Kovtun kohtus koos Andrei Lugovoiga eelmisel aastal Londonis Millenniumi hotellis Aleksandr Litvinenkoga, kes samal päeval mürgituse sai. Ärimehed eitavad eksspiooni mürgitamist.

Dmitri Kovtun, kes on The Timesi hinnangul möödunud aastaga kõvasti vananenud, selgitas, et tema kehast leiti pärast Litvinenko surma suur kogus polooniumi. Kovtuni sõnul on selline kokkulangevus juhuslik. 

Aleksandr Litvinenko suri eelmise aasta 23. novembril Londonis radioaktiivse poloonium-210 mürgitusse.