Kongo Demokraatliku Vabariigi presidendi Laurent Kabila väed võitlesid eile Kinshasa äärelinnas Rwanda toetusel tegutsevate mässajatega.

Kabila väed püüdsid mässulisi Kinshasa idapoolsest eeslinnast Masinast tagasi lüüa. Kohalike elanike hinnangul olid Kongo valitsusväed paigutanud pealinna lennuvälja lähedal asuvasse eeslinna tugevad üksused.

Slovakkias käivitub kurikuulus tuumajaam

Slovakkia Mochovce tuumaelektrijaam, mille käivitamine on tekitanud pahameelt naaberriigis Austrias, pannakse täna täie võimsusega tööle.

Slovakkia teise aatomielektrijaama esimene reaktor pandi tööle juunis, kutsudes esile keskkonnakaitsjate ja Austria valitsuse ägeda protesti. Nõuti elektrijaama viivitamatut sulgemist ja väideti, et see ei ole turvaline. “Praegu töötame me 90-protsendilise võimsusega ja läheme homme üle 100-protsendilisele. Testid jätkuvad,” ütles Mochovce tuumajaama pressiesindaja Rastislav Petrech.

Kosovos tapeti 11-liikmeline perekond

Serbia valitsusvägede granaadirünnakus hukkus 11-liikmeline Kosovo albaanlaste perekond, mis püüdis provintsis puhkenud konflikti jalust põgeneda, teatas eile üks albaania rühmitus.

Neliteist Asllani perekonna liiget oli kolmapäeval traktoriga Pristinast 25 kilomeetrit edelas asuvast Grape linnast lahkumas, kui valitsusvägede tulistatud granaat plahvatas, ütles inimõiguste rühmitus. Surma sai kolm naist ja kaheksa last, kolm ellujäänut on tõsiselt vigastatud.

Rootsi põgenikevastane partei sai raha Le Penilt

Rootsi immigratsioonivastane partei on saanud septembris toimuvateks parlamendivalimisteks raha Prantsuse äärmusrahvuslaselt Jean-Marie Le Penilt, kinnitas eile partei pressiesindaja.

Väikepartei Rootsi Demokraadid on kasutanud raha 250000 valimisbro‰üüri trükkimiseks. Pressiesindaja Torbjörn Kastell ei soostunud ütlema, kui palju raha partei Prantsuse Rahvusrinde juhilt sai.

Paremäärmuslaste dotatsioon kutsus esile valitsevate sotsiaaldemokraatide parteisekretäri Ingela Thaleni terava kriitika. “Me peame andma vastulöögi. See on koostöö fa‰istidega,” tsiteeris Thaleni sõnu ajaleht Expressen. Kastell vaidles vastu, öeldes, et nende rahastamine ei erine millegi poolest sellest, mis sotsiaaldemokraatidele on saanud osaks Rootsi suurima ametiühinguorganisatsiooni poolt.

Hispaanlased pidasid tomatisõda

Ida-Hispaania linnakese Bunoli tänavatele kogunes üleeile 30000 inimest, et pilduda iga-aastase tomatifestivali käigus üksteise pihta sodiks kümneid tonne tomateid.

Tunni aja jooksul pilluti puruks igas suuruses tomateid ning tänavad muutusid kiiresti libedaks punaseks mereks, maju kattis kleepuv tomatikiht.

Tomatina nime kandva peo algust arvatakse 1945. aastast, kui keegi peo ajal juhuslikult orkestrante tomatiga viskas. Puhkes spontaanne tomatisõda ja sest ajast peetakse seda igal aastal.

Ürituse korraldus on esmaklassiline. Täpselt tund aega pärast esimese tomati viskamist lastakse välja rakett, mis tähistab sõja lõppu ja rahvas hakkab rohke veega tänavaid kasima, enne kui kõrvetav päike jõuab kogu tomatisodi kõvaks kuivatada.

Reuters/AP/BNS