Iraak eiras eile ÜRO hukkamõistu otsusele lõpetada koostöö relvainspektoritega ja kordas, et jääb endale kindlaks, kuni ei tühistata kaheksa aastat kehtinud majandussanktsioone.

Iraak otsustas üleeile lõpetada koostöö ÜRO relvainspektsiooniga seniks, kuni Julgeolekunõukogu asub arutama pärast Kuveidi okupeerimist 1990. aastal kehtestatud sanktsioone ning kõrvaldab Iraagi massihävitusrelvade likvideerimist kontrolliva ÜRO erikomisjoni eesotsast ameeriklase Richard Butleri. Julgeolekunõukogu laupäevaõhtusel istungil mõisteti otsus üksmeelselt hukka ning nõuti koostöö “kohest ja tingimusteta” jätkamist. ÜRO relvastusinspektorid on Bagdadi otsuse tõttu töö peatanud.

Islamiäärmuslased ähvardavad Arafatti

Islami äärmusrühmituse Hamas sõjaline tiib hoiatas eile, et Palestiina omavalitsuse võimalikud uued Hamasi-vastased meetmed sunnivad selle liikmeid püssitorusid Palestiina politsei vastu pöörama.

Varem on Hamas kogu aeg kinnitanud, et sõda peetakse Iisraeliga ning Palestiinat kodusõtta tirida ei soovita. Palestiina politsei määras Hamasi asutaja ‰eik Ahmed Yassini neljapäeval koduaresti ning vahistas veel mitu rühmituse juhti pärast Gazas toimunud pommiplahvatust, milles sai surma juudi koolilaste bussi saatnud turvamees.

Iraani-meelne Hezbollah’ rühmitus kutsus aga eile otsesõnu palestiinlasi üles mõrvama uue vahekokkuleppe sõlmimise pärast Iisraeliga Palestiina omavalitsuse juhti Yassir Arafatti. Hezbollah’ liider nimetas Beiruti äärelinnas massimiitingul kõneldes Arafatti reeturiks, kutsus üles teda kukutama ja nõudis palestiinlastelt rünnakute hoogustamist Iisraeli vastu.

Vene kosmonaut tahab järgida Glenni eeskuju

Vene kosmonautika veteran, 64-aastane kahekordne Nõukogude Liidu kangelane Aleksei Leonov avaldas soovi korrata 77-aastase ameerika senaatori John Glenni julgustükki ja veel kord kosmoses ära käia.

Leonov kuulus Vene kosmonautide esimesse põlvkonda, lennates orbiidile 1965. aastal ja käies maailma esimese inimesena avakosmoses. Leonov tunnistas, et ta poleks nõus orbitaaljaamas Mir veetma poolt aastat, kuid kahenädalase kosmoselennu teeks hea meelega kaasa. Leonovi hinnangul jaksaksid ka teised Vene kosmonautika “taadid” – Konstantin Feoktistov, German Titov või Adrijan Nikolajev veel korra kosmoses käia.

Kosovo rahukõnelused edenevad visalt

USA erisaadik Christopher Hill sõnas eile, et rahvusvaheline üldsus teeb suuri jõupingutusi Kosovo albaanlastele ning serblastele vastuvõetava rahuleppe saavutamiseks.

Erisaadik Hill ütles, et Serbia vägede hiljutine väljaviimine Kosovost on rahu‰ansse küll suurendanud, kuid poliitilisest kokkuleppest on pooled veel kaugel. Albaanlased nõuavad iseseisvust, Serbia ja Lääs aga seda neile lubada ei soovi.

Hill on oma sõnul üritanud ameeriklaste esitatud ettepanekuid kohaldada nii, et need “austaksid kõigi piirkonna elanike huve”. USA saadik nentis, et plaanitav kolm aastat kehtiv vahekokkulepe ei ole kindlasti täiuslik ega kõigile meelepärane, kuid paremat võimalust hetkel pole.

USA presidendil oli laps neegerorjatariga

USA legendaarsel presidendil Thomas Jeffersonil oli laps ühe oma neegerorjatariga, kuid mitte see laps, keda varem Jeffersoni omaks peeti.

Geneetiline analüüs näitas, et USA iseseisvusdeklaratsiooni koostanud Jefferson oli oma orjatari Sally Hemmingsi noorima poja Eston Hemmings Jeffersoni, mitte aga naise vanima poja Thomas Woodsoni isa, selgus ajakirjas Nature avaldatud uurimusest.

Uurimusega sai kinnitust Eston Hemingsi järeltulijate seas edasi antud legend ning Jeffersoni hauaplatsi hooldavas Monticello ühingus võib peagi arutusele tulla küsimus, kas lubada mehe järeltulijaid soovi korral sinna matta.