Läti president Guntis Ulmanis tegi kolmapäeval parlamendile ettepaneku arutada rahvuslike relvajõudude juhataja Juris Eihmanise tagandamist.

Ulmanis saatis Seimile kirja, milles ta põhjendab ettepanekut kaitseministeeriumi otsusega, samuti kolonel Eihmanise enda avaldusega tagasiastumise kohta. Skandaal relvajõudude juhataja ümber algas, kui avalikkus sai teada, et ta on Riias ebaseaduslikult enda nimele vormistanud ametikorteri ning lasknud selle riigi raha eest remontida. Nüüd on Eihmanis teinud ettepaneku maksta riigieelarvesse tagasi korteri remondiks kulutatud summa – veidi enam kui 43 000 latti (üle miljoni krooni).

150 rootsi uisutajat sai gaasimürgituse

Stockholmi lähedal toimetati eile haiglasse üle 150 inimese, enamasti lapsed, kes staadionil uisutades olid mürgist lämmastikdioksiidi sisse hinganud.

Ühegi noore elu ei ole ohus, kinnitati haiglast. Politsei sõnul võib suuremal või vähemal määral mürgitatud olla 300 inimest, kes teisipäeval Huddinge staadionil uisutamas käisid. Süüdi oli rikkis jääpuhastusmasin, millest lekkis lämmastikdioksiidi. Verd köhivad lapsed hakkasid haiglasse ilmuma kolmapäeva õhtul.

USA toiduabi Moskvale sõltub korruptsioonist

USA saadab Venemaale talvekuude üleelamiseks vähemalt poole miljardi dollari eest teravilja, liha ja muid toiduaineid, kui Venemaa suudab tagada toiduainete õiglase jaotamise, teatas USA president Bill Clinton kolmapäeval.

Moskvas viibib praegu USA põllumajandusministeeriumi delegatsioon, kes peab läbirääkimisi toiduabi üle. “Käesolev aktsioon aitab Venemaal üle elada tänavu talvel ähvardava tõsise toidunappuse,” ütles Clinton, “vajaduse korral oleme valmis kaaluma täiendavate toidukoguste saatmist.”

Toiduabi kokkuleppe saavutamine sõltub Clintoni sõnul aga Venemaa suutlikkusest vältida abisaadetiste sattumist valedesse kätesse ning nende vabastamisest kõigist maksudest.

Kremli ees plahvatas autopomm

Kremli sissekäigu juures Spasski torni lähedal auto õhkinud mees on püüdnud juba mitu korda endalt elu võtta, teatas eile Venemaa siseminister Sergei Stepa‰in.

Stepa‰ini teada oli 65-aastane mees Podolskist pärit pensionär, Russkaja Pravda endine ajakirjanik. Siseministeeriumi esindaja ütles, et Ivan Orlovil olid kaasas dokumendid, mis tõendasid tema kuulumist rahvusäärmusliku ühenduse Ülevenemaaline Rahvuslik Vabadusliikumine. Orlov, kes hüppas plahvatuskohast paarkümmend meetrit eemal autost välja, toimetati haiglasse. Stepa‰in avaldas kahetsust, et intsidendis sai kannatada kaks Kremli vahtkonna liiget ja üks presidendi polgu sõjaväelane.

Waterloo lahing jätkub

Kui Briti peaminister Tony Blair tahab näidata, et ta Euroopast tõepoolest hoolib, on prantslased selleks sobiva võimaluse leidnud – Londoni Waterloo jaamale tuleb panna teine nimi.

Kui Blair seda tegema ei soostu, võivad prantslased kätte maksta, vihjas üks president Jacques Chiraci parteikaaslane. Waterloo jaam, mis on nimetatud 1815. aastal toimunud lahingu järgi, kus hertsog Wellington saavutas võidu Napoleoni üle, on kohaks, kuhu jõuavad Pariisist saabuvad La Manche’i tunneli rongid.

Taani ministeeriumis läks seadus kaduma

Enne suvepuhkusele minekut võttis Taani parlament vastu seaduse, mille kohaselt pensionäridel tõstetakse järgmise aasta algusest pensioni.

Riigi 341 000 pensionäri oleksid võinud uue seaduse üle rõõmu tunda, kui sotsiaalministeerium ei oleks vastuvõetud seadust ära kaotanud ja unustanud sellega edasi tegelda. Nüüd on seadus kehtetuks tunnistatud. Taani põhiseaduse kohaselt peab seaduse 30 päeva jooksul pärast selle vastuvõtmist parlamendis oma allkirjaga kinnitama kuninganna Magrethe II.