Soomes algas eile pärastlõunal riigi ajaloo esimene üleriigiline paberitööstuse töötajate streik, mis läheb riigile maksma 200 miljonit marka (üle 500 miljoni krooni) päevas.

Eile alanud streik haarab 30 000 töölist ning seiskas Euroopa suuremad paberitootjad Stora Enso, UPM-Kymmene and Metsä-Serla. Tööstusekspertide hinnangul läheb streik maailma suuruselt teisele paberieksportijale maksma kuni 200 miljonit marka päevas. Kui aga streik kestab kaks nädalat, läheb see maksma kaks miljardit marka, mis teeb omakorda 0,3 protsenti Soome sisemajanduse koguproduktist, ütles majandusuuringute instituudi ETLA analüütik Markku Kotilainen Reutersile.

Töövõtjate esindajad pidasid eile varahommikuni tööandjate esindajatega läbirääkimisi, kuid ei saavutanud kokkulepet. Riiklik lepitaja Juhani Salonius otsustas, et lahkhelid poolte vahel on liiga suured. Streikivad töölised nõuavad kõrgemat palka, töötulemuste ning kasumiga seotud tasu, töögraafikute muutmist, allhankijate kasutamise vähendamist ja tööhõive kindlustamist. Lisaks nõutakse töönädala lühendamist, mis vähendaks tööpäevade arvu aastas seitsme võrra.

BNS

Stasi kuulas 14 aastat Kohli kõnesid pealt

Endine Ida-Saksa salateenistus Stasi kuulas 14 aastat järjest ööpäevaringselt pealt ekskantsler Helmut Kohli telefonikõnesid, kirjutas Berliini ajaleht üleeile.

Ekskantsler Kohli kõnede pealtkuulamist juhtinud endine Stasi ametnik ütles Berliini ajalehele Tagesspiegel, et Ida-Saksa salateenistus kuulas Kohli telefonikõnesid süstemaatiliselt pealt alates 1975. aastast kuni Berliini müüri langemiseni 1989. aastal. Ööpäevaringselt kuulati Kohli ameti-, era- ja autotelefonikõnesid ja ka tema 30 lähedasema abi telefonikõnesid. "Ainus kord, kui me ei suutnud Kohli kõnesid pealt kuulata, oli siis, kui ta kõneles USA presidendiga," tsiteeris üleeilne Tagesspiegel anonüümseks jäänud endist ametnikku.

Endise Ida-Saksa salateenistuse Stasi toimikud külvasid eelmisel nädalal Saksamaal ärevust, kuna ekskantsler Kohl keelas Kristlik-Demokraatliku Partei (CDU) rahastamisafääri puudutavate aktide avalikustamise. Nimelt kuulas Stasi lisaks Kohli kõnedele aastaid pealt ka CDU finantsekspertide telefonikõnesid ja teadis seega mullu sügisel skandaaliks lahvatanud CDU illegaalsest rahastamisest.

EPL

USA ülekaalulistele jäävad istmed kitsaks

USA-s vahetatakse spordiväljakutel, kinosaalides ja ooperimajades vanad istekohad suuremate vastu, kuna Ühendriikide rahvastikus on järsult kasvanud ülekaaluliste arv.

Kui üheksa aastat tagasi oli iga kaheksas ameeriklane ülekaaluline, siis nüüd on seda iga viies ning paljude staadionide ja kinosaalide istekohad on suurele hulgale külastajatele kitsaks jäänud, kirjutas ajaleht Times eile. Nii on kuulsas Hollywood Bowlis ja Washingtoni Kennedy keskuse vanad publikuistmed laiemate vastu vahetatud, Colorado kesklinna ooperimajas vahetati aga 43 sentimeetrit laiad istekohad kuni 55 sentimeetri laiuste toolide vastu. Korvpalliklubi Indiana Pacersi uues hallis on 53 sentimeetri laiused istmed – ligi 8 sentimeetrit laiemad kui vanas hallis.

Seattleis tuli kohaliku praamiliini laevadel istekohad välja vahetada pärast reisijate kaebusi, et nad ei mahu 45 sentimeetri laiustesse toolidesse ära. Praamide mahutavus vähenes pärast laiemate istekohtade sissepanekut 250 reisija kohalt 230 kohani.

EPL

Läti koalitsioonipartei ei toeta peaministrit. Läti valitsuskoalitsiooni kuuluv partei Isamaale ja Vabadusele loobus eile toetamast peaminister Andris Shkelet ja kutsus kolmeparteilist koalitsiooni alustama kõnelusi uue kabineti moodustamiseks. Isamaalaste avaldus järgnes Shkele keeldumisele majandusminister Vladimirs Makarovs teist korda ametisse nimetada.

EL ja Venemaa sõlmisid kokkuleppe.

Vene–Euroopa Liidu koostöönõukogu Luksemburgi-kohtumisel välisministrite tasemel sõlmiti kahepoolsete konsultatsioonide kokkulepe, mille eesmärk on takistada EL-i laienemisest Venemaale võimaliku kahju tekkimist, teatas Venemaa eile.

Ameeriklasele pole spionaazhisüüdistust esitatud. USA teatas üleeile, et Ühendriikide kodanik Edmond Pope, kes viibib spionaazhikahtlustuse pärast vahi all, pole seni veel ametlikku süüdistust saanud.

Põhja-Korea tahab liituda ASEAN-iga. Põhja-Korea soovib liituda Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) regionaalse julgeolekufoorumiga (ARF), ütles Pyongyangi välisminister Paek Nam Sun eile oma Tai kolleegile Surin Pitsuwanile.

Reuters/AFP/BNS