"Me asume Kesk-Euroopas ja seetõttu peaksime me arendama sõbralikke suhteid oma naabritega – Euroopa Liiduga," vahendas Hispaania välisministri Miguel Moratinosega kohtunud Lukašenkat Ria Novosti. "Silmnähtavalt pole 21. sajandil perspektiive üksteist läbi aiaaugu vaadates."

"Geograafiline positsioon annab Valgevenele olulise tähenduse," märkis Moratinos. "See on imeline, et te naudite sedavõrd häid suhteid Venemaaga. Seetõttu on Valgevenel olemas võimalus nautida sama häid suhteid ka Euroopa Liiduga."

Lukašenka tegi oma avalduse paar päeva enne 1996. aastal moodustatud Vene-Valgevene liitriigi loomise aastapäeva. Kreml ootab alates augustist Minskilt pikisilmi ka Gruusia separatistlike regioonide Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamist ning on pakkunud abiraha.
Alates 1994. aastast võimul olev Aleksandr Lukašenka on seni teinud koostööd Kremliga ja olnud Euroopa Liidu suhtes taunival positsioonil. Eelmisel nädalal peetud Euroopa Liidu erakorralisel stippkohtumisel võeti Valgevene idapartnerlusprogrammi liikmeks, kuigi riigi tippjuhtidele kehtib sõidukeeld Euroopa Lidu liikmesriikidesse. Samas läheb pool Valgevene ekspordist Euroopa Liidu liikmesriikidesse.