USA Ameeriklasi ei suuda miski nii paanikasse ajada kui “see valge asi”. Isegi mitte terrorioht. See hirmutis kollitab meid igal talvel, ja vahel me koguni näeme seda. Selle nimi on lumi!

Istusin õhtul televiisori ees ja jälgisin põnevusega praegu ABC telekanalil jooksvaid igihaljaid James Bondi filme (ekraanil oli parajasti stseen “Goldeneye” uurimiskeskusest kusagil Arhangelski kandis, kus möllas purgaa), kui ekraani ülemise osa kattis ähvardav hoiatus: “Tähelepanu, kõik kanal 4 vaatajad! USA ilmajaam ennustab alates homme keskpäevast lumetormi piirkondades, kus te seda teadet loete!”

Lumevööndis elavad inimesed nägid selle hoiatuse peale vaimusilmas sama, mida mina ekraanil: taevalaotust katvaid madalaid musti pilvi, vähemalt meetriseid hangi ja kasukat seljast kiskuvat tuult.

Paar sentimeetrit lund ajab paanikasse. Siin Virginias ja ka lõunapoolsetes osariikides tähendab see reaalselt paarisentimeetrist lumikatet, paarikraadist sooja, 90-protsendilist õhuniiskust ja peatselt särama hakkavat päikest.

Kuid selle ekraanil pidevalt korduva teate jõud on tohutu. Aknast välja vaadates nägin naabreid garaaÏi uksi avamas ja autodega välja sõitmas. Nad ei põgene, vaid kihutavad poodi. Poest ostetakse kõike, pudelis vett, tikke, tualettpaberit, lõpmatul hulgal toitu.

Võiks arvata, et tegemist on toidukettide kinnimakstud reklaamiga, kuid tõelise reklaamipausi ajal ilmub ekraanile tormiriietust kandev ilmareporter, kelle taustaks võib hoolikal vaatamisel näha ka lumehelbeid pudenemas.

Ilmamehe jutt oli veenev: “Siin maantee 95 ääres otseülekandes lumetormi ootav Bill. Nagu näete, on esimesed märgid saabuvast tormist juba meieni jõudnud. Vaadake seda taevast (on õhtu, ümberringi on pime ja taevast pole näha), neid autosid (kaamera suumib katkematu vooluna liikuvate autode tuledesse), nad on juba ohu ootel kiiruse maha võtnud.”

Ega ilmateate edastajad, kes peavad kirjeldama seda, mida vaatajad niigi näevad, ei ole asjata USA televisioonis ühed kõige kõrgema honorari saajad. “Näete, kuidas lumehelbed langevad, üha rohkem ja rohkem, ilmselt jätkub see öö läbi, ja torm liigub põhja suunas.”

Ilmateade igal ajal. Kohalik telestuudio kutsus mitte unustama ööpäevaringselt töötavat ilmakanalit, mis lähenevast õnnetusest veelgi täpsema pildi saab.

Teine ilmareporter, seekord meeldiv näitsik, kirjeldas kiir-kõnes ja õhinaga, kuidas Põhja-Carolinas on juba terve toll (2,54 cm) lund maas ja teed on tõeliselt libedaks muutunud.

USA lõunaosariikides on lumi loodusõnnetus. Esimeste lumehelveste nägemisel suletakse kõik koolid, enamik asutusi annab töötajatele vaba päeva, ära jäävad spordivõistlused ja kultuuriüritused.

Maanteid ääristavad iga mõne miili tagant lumesahkade ja liivaga varustatud eriautod.

Massimeedia hoiatas, et enne kui te oma garaaÏi eest lund hakkate kühveldama, laske arstil oma südant kontrollida. Küllap seepärast, et hirmutav ilmateade lähenevast lumetormist on südame juba niigi ebatavaliselt kiiresti lööma pannud.