„Varajase hoiatuse eesmärgiks on juhtida tähelepanu uute strateegiate väljatöötamisele ning potentsiaalse pandeemia järelvalvele,“ vahendab The Independent Suurbritannia parlamendiliikmete sõnu.

Ministrite väitel võib pandeemia põhjustada kahe kuni isegi 50 miljoni inimese surma kogu maailmas.

Valitsusele edastatud raport kritiseeris samal ajal ka Maailma terviseorganisatsiooni, kes olukorra parandamise suunas, leviku takistamiseks, ei ole olulisi samme astunud.

Valituse plaan näeb aga ette ehitada üles hoiatussüsteem eriti just kolmanda maailma ehk Ladina-Ameerika, Aasia ja Aafrika riikide jaoks, kus hakatakse pingsamalt tegelema teavitamisega ning haiguse võimalike deformatsioonide vastu võitlemiseks vajaminevate lahenduste väljatöötamisega, vältimaks haiguse levikut läbi kaubanduse ning reisimise tõttu ka mujale maailma.

„Rahvusvaheliste turismireiside tõttu, mis nüüdsest küündivad juba 800 miljoni korrani aastas, levib epideemia kergelt ka väljapoole piire. SARS`i-, linnugripi- kui ka ebola viirusega nakatanud inimesed on aga eriti vastuvõtlikud epideemia suhtes ning juhul kui neile ei võimaldata ravi õigeaegselt, võib haigus lõppeda surmaga,“ väidab Briti parlamendiliige.

Raporti kohaselt on epideemia esilekutsumiseks eriti ohtlik H5N1 tüüpi viirus, mis viimaste aastate jooksul on levinud just Kagu-Aasias. „Igal riigil ei ole aga piisavalt ressursse vaktsineerimisse investeerimiseks ning seetõttu on vajadus uute strateegiate järele just vaesemates riikides,“ on kirjas raportis.

Briti liberaalse demokraatia liige ja terviseedendaja Norman Lamb väidab, et pandeemiaga seotud hädaoht sarnaneb terrorismiohuga, kuna katseid viimastega toimetulekuks on olnud mitmeid. Siiski on Lamb`i arvates vastavad tegevused koordineerimata, sihipäratud ja täiesti seosetud. „Haigus võib levida nagu kulutuli, seetõttu peab koheselt sellele vastu astuma,“ räägib Lamb.

Olenemata tõsiasjast, et pärast 1968. aastat ei ole maailmas pandeemiat esinenud, on Briti valitsus siiski veendunud, et seekord on see vältimatu, mistõttu on murettekitav ka organisatsioonidevaheline koostöö, mis hetkel eriti hästi ei suju.