Shanghais osales eelmise aasta aprillis tehtud testis ligi 6400 õpilast 155 koolist. Kokku võttis PISA testist osa ligi pool miljonit 15-aastast õpilast üle maailma.

“Tulemused on väga inspireerivad. Kuigi on tore näha, et meie õpilastel läks nii hästi, tasuks mõelda, kas on siiski vaja, et nii paljud õpilased matemaatikas nii head oleks,” ütles Zhang Minxuan, Shanghai PISA programi juht ja Shanghai Normal University president ShanghaiDaily’le.

Shanghais pühendavad õpilased keskmiselt 13,8 tundi kodutööde tegemisele, mis on kõige rohkem maailmas ja peaaegu kolm korda kõrgem kui maailma keskmine 4,9 tundi nädalas.

Zhang ütles, et analüüside tulemusena on optimaalne aeg, mis õpilased peaksid kodus õppimisele pühendama 11 tundi nädalas, nädalavahetustel kaasa arvatud. “Avastasime, et õpilased, kes teevad kodutöid rohkem kui 11h nädalas, ei saavutanud olulist edu, vaid pigem jättis see nende teiste annete avastamise tagaplaanile.”

Zhangi sõnul on Shanghai õpilaste kõrge matemaatika taseme põhjus koduses taustas, isiklikes võimetes ning rohkemates võimalustes seda ainet õppida.

Eesti õpilased on maailmas matemaatikas 11. kohal, lugemises 11. kohal ning loodusteadustes 6. kohal, jäädes viimases põhjanaabrile Soomele alla vaid ühe koha võrra.