Nüüd on aga selgunud, et see võibki tõsi olla - paranoiahaiget jälitati tõepoolest. Peaaegu kolmkümmend aastat laskis FBI Bobby Fischeri ja ta ema järel nuhkida. Erilise kahtluse all oli just ema, keda arvati Nõukogude agent olevat. 750 lehekülge mitmesuguseid akte on selle tunnistajaks. Möödunud pühapäevases ajalehes “Philadelphia Inquirer” tegi sellest esmakordselt juttu.

Avaldatu on sensatsioonimaiguline. Ühelt poolt näitab see, et ka ameerika rahvuskangelased pole pääsenud sellest, et valitsus neid ei paljastaks. FBI kontrollis sünnidokumente, küsitles paljusid maletajaid, luges läbi Fischeri emale saabuva posti, vestles naabritega, hoidis silma peal pangakontol. Kui Bobby Fischer võitis 1958. aastal 14-aastasena USA meistrivõistlused, ristis ajakirjandus ta nooreks malejumalaks, kes suudab ehk ühel heal päeval venelaste ülemvõimu malemaailmas üle võtta. Kestis ju külm sõda ida ja lääne vahel ning kui ühel ameeriklasel õnnestuks duell venelasega võita, oleks see olnud fantastiline saavutus. Lõpuks see juhtuski.

1972. aastal Reykjavikis tuli Fischer maailmameistriks ning malelahing Boris Spasskyga sai legendaarseks. Fischeri käitumine muutus aja jooksul aina hullemaks. Pidevalt nõudis ta honorari suurendamist, peaaegu igale võistlusele saabus ta suure hilinemisega. Eriti agressiivseks muutus ta naiste ja juutide vastu. “Kõik naised on nõrgad ja võrreldes meestega ka rumalad,” armastas ta öelda.

“Males on nii palju juute, nad on mängult võlu võtnud,” teatas ta. Juutidest varaste, petiste ja vandeseltslaste vastu võttis ta meelsasti sõna. Asi muutus eriti pikantseks juba seetõttu, et ta ka ise oli juudi päritolu. FBI toimikud on huvitavad sellegi poolest, et nad heidavad senisest rohkem valgust Fischeri eluloole, mis on olnud seni võrdlemisi hõredalt kirjutatud. Robert James tuli ilmale 9. märtsil 1943 aastal Chicagos. Kui seni teati, et ta oli sündinud shveitslanna Regina Wenderi ja saksa päritoluga füüsiku Gerhardt Fischeri suhtest, siis nii see siiski ei olevat. Mõlemad abiellusid 1933. aastal Moskvas, 1945. aastal, seega kaks aastat pärast Bobby sündi, lasksid nad end lahutada. FBI aktidest võib välja lugeda, et Bobby isa ei olegi Gerhardt Fischer, vaid hoopis ungarlasest matemaatik Paul Nemenyi.

Alates malemaailmameistrivõistluste võitmisest hoiab Bobby Fischer end ajakirjanike eest kaugele. Mullu 11. septembril oli aga Fischer see, kes võttis New Yorkist kõne ühele kahtlasele Filipiinidel asuvale raadiojaamale. Geenius oli eufoorias. Ta kiitis rünnakuid Word Trade Centerile taevani. See olevat suurepärane, Ameerika tulevat ju ükskord ometi purustada, oli kõlanud 59aastase Fischeri suust.

Mõnikord on geniaalsus ja hullumeelsus teineteisele tõepoolest niivõrd lähedal, et isegi politsei peab vahele sekkuma.