„Putin kinnitas seda,” ütles Grybauskaite Reutersile pärast kohtumist Vene peaministri Vladimir Putiniga Helsingis. Grybauskaite sõnul sõltub nende läbirääkimiste edust see, kas Venemaa taastab naftatarned Leetu torujuhet pidi. Küsimusele, kuidas Leedu võimalikule tehasemüügile reageerib, vastas presidendi pressiesindaja Linas Balsys: „See on eraettevõtte asi.”

Põhimõtteliselt küll, kuid Leedus on naftatehase omandi küsimus olnud kogu aeg poliitiline teema. PKN Orlen ostis Mažeikiu Nafta 2006. aastal olukorras, kus Leedu riik püüdis väidetavalt iga hinnaga vältida tehase minekut mõne Vene ettevõtte kätte. Samal aastal peatas Venemaa tehnilistele probleemidele viidates nafta pumpamise Mažeikiaisse Družba torujuhet pidi. PKN Orlen on aga seetõttu kannatanud kehva kasumlikkuse käes, sest toornaftat on tulnud vedada tehasesse kallimalt – Klaipeda sadamast raudteed mööda.

Juba mõnda aega on PKN Orlen üritanud osta Leedu riigilt naftaterminali Klaipeda sadamas. Selles osas on Leedule survet avaldanud ka Poola valitsus, mille esindajad pole ühtlasi eitanud, et kui kokkulepet ei saavutata, võidakse naftatehas huvilistele Vene ettevõtetele müüa. Nendeks on Lukoil ja TNK-BP.

Grybauskaite sõnavõtu peale teatas küll PKN Orlen, et ei pea parajasti Venemaaga mitte mingeid läbirääkimisi, kuid samal ajal ei ole tulevikus miski välistatud. Leedu vastne välisminister Audronius Ažubalis aga oletas, et võib-olla sondeeris Putin pinda, visates õhku väite läbirääkimiste kohta.

Putini pakkumine

Kohtumiselt Putiniga naasis Grybauskaite veel ühe sõnumiga – Venemaa kutsub Leedut osalema Kaliningradi tuuma-elektrijaama rajamisel. Mis muidugi tähendaks, et Leedu ise uut tuumajaama suletud Ignalina asemele ei ehitaks. Grybauskaite olevat selgelt öelnud, et see on Leedule vastuvõetamatu. 

Landsbergis: ohus energiasõltumatus

•• Leedu ekspresident, praegune europarlamendi saadik Vytautas Landsbergis on arvamusel, et kui Mažeikiai naftatehast ei õnnestu Kremli küüsist päästa, siis tuleb Leedul maha matta lootus saavutada energeetiline sõltumatus Venemaast. Seejuures võivad venelased saada tehase kätte odavamaltki, kui nad seda 2006. aastal lootsid.

•• Landsbergis kutsus valitsust nii kiiresti kui võimalik pöörduma abi saamiseks Brüsselisse, sest tehing oleks ohtlik mitte ainult Leedule, vaid kogu EL-ile. „Kogu aeg tuleb aktiivset poliitikat ajada ja mitte leppida tõdemusega, et mäng on kaotatud. Kui valitsus, riik räägib, ei saa EL seda ignoreerida,” ütles ta ajalehele Kauno diena.

•• Ta lisas, et ei kritiseeri veel valitsust, sest võib-olla selleks valmistutaksegi.