Moskva lähedal Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga kohtunud Prantsuse president Nicolas Sarkozy saavutas lubaduse viia ellu möödunud kuul sõlmitud relvarahuleping, mille oluliseks täitmata punktiks on Vene vägede taandumine konfliktieelsetele positsioonidele.

“Jagan täielikult president Medvedevi seisukohta, et (konflikti lahenduse) aluseks on see kokkulepe. Just see tulebki ellu viia,” ütles euroliidu eesistujariigi president, keda lisaks Prantsuse välisministrile saatsid Euroopa Komisjoni president ja välispoliitikajuht.

Ligi neli tundi kestnud kohtumise järel teatas Medvedev, et on nõus viima Vene väed välja nn puhvertsoonidest Lõuna-Osseetia ja Abhaasia naabruses, kui seal rakenduvad “rahvusvahelised mehhanismid”. Vene president ei täpsustanud, mida ta nende all silmas peab, märkides vaid, et on saavutatud kokkulepe “vähemalt 200 EL-i vaatleja” piirkonda saatmise kohta. Lisaks olevat EL garanteerinud, et Gruusia ei kasuta edaspidi jõudu – see lubadus sisaldus ka Gruusia presidendi kirjas, mille Sarkozy Medvedevile edastas.

Sarkozy sõnul nõustus Venemaa likvideerima nädala jooksul Phothi sadamalinna ümber rajatud kontrollpunktid ning tõmbama kuu aja jooksul oma väed Gruusiast välja. “Mõistagi välja arvatud Osseetiast ja Abhaasiast,” lisas ta. Kui Venemaa täidab võetud kohustused, siis pole Sarkozy meelest põhjust ka enam viivitada partnerlusläbirääkimistega, mis võiksid jätkuda oktoobris.

Mereväeõppus Venezuelaga

Kogu kriisi jooksul on Moskva üldiselt ilmutanud EL-i suhtes hoopis suuremat leplikkust kui USA suhtes. Näiteks on Venemaa kõvasti kritiseerinud USA sõjalaevade viimist Mustale merele, mis toimetavad abisaadetisi Gruusiasse. Laupäeval küsis Medvedev, kuidas tunneks end USA, “kui me nüüd hakkaksime saatma sõjalaevadel Kariibi piirkonda humanitaarabi”, ning esmaspäeval kinnitas Vene välisministeerium, et novembris saadetaksegi sinna kanti ühismanöövritele Venezuelaga eskaader eesotsas tuumaristlejaga.