Esmaspäeval president Dmitri Medvedevi poolt ametisse nimetatud 33-aastane Andrei Turt­šak on ühtlasi noorim Venemaa kuberner. Judo meister­sportlane Turtšak oli üks võimupartei Ühtne Venemaa noorteühenduse Noor Kaardivägi  esimesi juhte pärast selle loomist 2005. aasta lõpus.

Poolteist aastat tagasi määrati Peterburis sündinud Turtšak Pihkva oblasti poolt Venemaa parlamendi ülemkoja liikmeks. Senaatorina ei paistnud Turtšak millegagi silma, sellepärast peetakse tema kuberneriks nimetamist üllatavaks.

Politoloog Andrei Rjabovi sõnul mängis Turtšaki määramisel olulist rolli tema isa, mõjukas Peterburi ärimees Anatoli Turtšak, kes eelistab ennast alati varju hoida, kuigi tunneb hästi nii president Medvedevit kui ka peaminister Putinit.

Anatoli Turtšak juhib üht Peterburi suuremat tehast Leninets, mis toodab raadioelektroonikat. Tegemist on endise sõjatehasega, mis saab siiani kaitseministeeriumilt suuri tellimusi.

Seos Eestiga

Venemaa uudisteagentuuri APN väitel on selles, et Andrei Turtšak vahetas Pihkva kuberneri kohal välja Mihhail Kuznetsovi, kes oli eelviimane rahvahääletusega valitud Venemaa kuberner, ka Eesti jälg. Ühtse Venemaa Pihkva oblasti juhtkond heitis Kuznetsovile ette regiooni väga rasket majanduslikku olukorda, mis „viis piiriäärsete asulate elanike massilise Eesti kodakondsuse omandamiseni”, kirjutas APN-i Kirde-Venemaa väljaanne.

Lisaks Pihkva kubernerile vahetas Medvedev nädala algul välja veel kolme regiooni kuberneri, kelle tegevusega majanduskriisi tingimustes ta polnud rahul ja kus viimastel valimistel oli rahva toetus Ühtsele Venemaale suhteliselt väike.