Külma sõja vaimus USA- ja NATO-vastaste ütlemiste poolest tuntud Venemaa kõrgeim sõjaväejuht kindral Juri Balujevski kaotas eile ameti.

Balujevski juhtis ligi neli aastat Venemaa kindralstaapi, mis on relvajõudude kõrgeim organ, koordineerides kõigi väeliikide operatiivset tegevust ja kontrollides võimsat sõjaväeluuret GRU. Balujevski on näiteks ähvardanud, et kui USA toob Ida-Euroopasse oma raketikilbi elemendid, siis võivad need saada Vene relvajõudude sihtmärgiks.

Kindral Balujevski üleviimine teisele tööle, Venemaa presidendi juures tegutseva julgeolekunõukogu asesekretäriks, pole siiski seotud Kremli sooviga parandada suhteid läänega. Moskva militaarekspertide üksmeelse arvamuse põhjal on selle taga Balujevski ammune konflikt tsivilistist kaitseministri Anatoli Serdjukoviga.

Tüli kaitseministriga

Vastasseis puudutab Vene relvajõududes toimuvaid ümberkorraldusi, mille eesmärgiks on neid paremini majandada. Serdjukov soovib vallandada otseselt sõjaväeteenistusega mitte seotud ohvitsere (ohvitser-varustajaid, ohvitser-ajakirjanikke) ning müüa relvajõudude tegevuseks mittevajalikke maavaldusi. Kõik see kahjustab kindralite majandushuve ja on tekitanud neis vastuseisu. Balujevski pole ka nõus mereväe peastaabi kolimisega Moskvast Peterburi.

Uueks esikindraliks nimetas president Dmitri Medvedev Nikolai Makarovi. Ta on lõpetanud kindralstaabi akadeemia, töötanud Balti laevastiku asekomandörina ja seejärel Moskva sõjaväeringkonna asekomandörina. Enne kaitseministeeriumi relvastusülemaks määramist mullu juhtis Makarov kuus aastat Siberi sõjaväeringkonda.