Korabelnikovi asemele astub president Medvedevi otsuse alusel kindralleitnant Aleksandr Šljahturov, kes varem oli GRU ülema esimene asetäitja, vahendas Vesti.ru.

Praegu 63-aastane Korabelnikov juhtis GRUd aastast 1997 alates. Luurejuhi väljavahetamise põhjust pole Vene ametlikud allikad teatanud.

Korabelnikov oli vastu Vene sõjaväeluure reformile, kirjutab RIA Novosti anonüümsele allikale toetudes. "Juba mõni aeg tagasi kirjutas Korabelnikov järjekordse ettekande, kus palus ennast GRU ülema kohalt vabastada," ütles allikas. "Nii väljendas kindral oma protesti käimasolevate ümberkorralduse ja selle vastu, et võitlusvõimelisi kõrge kvalifikatsiooniga GRU diviise allutatakse kaitseministeeriumi juhtivatele ringkondadele."

Samuti olevat RIA Novosti allika teatel kindralile vastumeelt olnud rida kavandatud GRU koosseisu kärpimise algatusi.

Pinged kaitseministeeriumi ja sõjaväeluure vahel

Pingeid kaitseministeeriumi rahva – kes Venemaal on tihti samuti pagunikandjad – ja GRU vahel kinnitas ka ajalehe Moskovski Komsomolets anonüümne allikas. "Reformiga tehakse GRUst kindralstaabi luurevalitsus," ütles allikas. "Siis võib selle ülema kohale määrata kedagi kaitseministeeriumist." Ka GRU staabiülem, keda ametlikult veel ei ole pensionile saadetud, tegelikult GRU juhtimisest praegu osa ei võtvat.

Sõjaväeluurajate uus juht Šljahturov tundub sõjaväelaste hinnangul olema oma eelkäijast leplikum ega pruugi kaitseminister Anatoli Serdjukovi reformidele samavõrd vastu olla, kirjutas Reuters. Serdjukov on tausta poolest Peterburi tsivilist, kelle karjäär edenes kõvasti pärast Vladimir Putini presidendiks saamist. Aastail 2004–2007 oli Serdjukov võimsa maksuministeeriumi eesotsas, kuhu praeguseks on kuuldavasti imbunud palju KGB ja FSB taustaga töötajaid.

Sõjaväe ümberkorraldamine president Medvedevi ametiajal on tekitanud Venemaa rohkem kui 1,1 miljonit inimest hõivavates relvajõududes palju paksu verd. Mitu sõjaväe tippu kuuluvat kindralit on sule sappa saanud ja osa veel teenistusse jäänud ohvitsere kurdab, et reformid taotlevad lühinägelikult eelkõige raha kokkuhoidu ja kahjustavad riiklikku julgeolekut.

Luureülem isiklikult Tšetšeenias kuulide all

Esimese Tšetšeenia sõja ajal käis Korabelnikov, kes toona oli veel GRU ülema asetäitja, mitu korda lahingutegevuses, juhtides varjunime all üksusi. Kord langes Korabelnikov oma üksusega varitsuse küüsi ja sai hulga kuulihaavu.

Ühtlasi andis Medvedev Korabelnikovile teda tegevteenistusest vabastades ordeni "Kodumaale osutatud teenete eest" III järgu, tunnustades sellega kindrali suurt panust riigi kaitsevõimekuse suurendamisse.

GRU allub Venemaa relvajõudude kindralstaabile ning sõjaväeluure juht on ühtlasi kindralstaabi ülema asetäitja. Venemaa sõjaväeluure on riigi suurim luureagentuur, lisaks on GRU agente üle kogu maailma.