Eile Põhja-Jaapanis Hokkaido saarel alanud maailma juhtivate tööstusriikide juhtide nn G8 tippkohtumise eel kohtus 42-aastane Medvedev presidendina esimest korda kuue kuu pärast ametist lahkuva USA presidendi George W. Bushi ning veidi kauem valitsevate Suurbritannia peaministri Gordon Browni ja Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga.

Kõige rohkem oodati Medvedevi kohtumist Browniga, sest nii nagu oluliselt vähem tähtsa Eestiga, on Moskval ka Londoniga tugevaid poliitilisi pingeid.

Alles nädalavahetusel kirjutas Briti juhtivaid päevalehti The Times, et Briti julgeolekuteenistuste hinnangul kujutab Venemaa Suurbritanniale al-Qaida terrorivõrgustiku ning väidetavalt tuumarelva ehitava Iraani järel tõsiduselt kolmandat ohtu.

Mededev ja Brown kasutasid kohtumisel peaaegu samasugust positiivset retoorikat nagu Medvedev ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves oma kohtumisel kümme päeva varem: kinnitasid, et nad loodavad kahe riigi suhete normaliseerumisele.

Tüli ja raha

Moskva ja Londoni peamised tüliküsimused puudutavad endise KGB agendi Aleksandr Litvinenko väidetava mõrvari Andrei Lugovoi väljaandmist ning Briti Nõukogu kontorite sulgemist Venemaal väidetava maksude mittetasumise pärast. Uus riikidevaheline skandaal puudutab Vene-Briti kütusefirma TNK-BP probleeme, kuigi nende taga nähakse rohkem ärimeeste omavahelist võitlust.

USA president Bush nimetas Kremli uut peremeest Medvedevit pärast kohtumist “nutikaks poisiks“, kes Bushi sõnul räägib seda, mida mõtleb, isegi siis, kui see vastaspoolele ei meeldi. 

Venemaa ostaks kokku Kaspia gaasi 

•• Venemaa jaoks oli geopoliitiliselt väga tähtis Dmitri Medvedevi nädalavahetusel lõppenud “gaasiturnee” AserbaidĻaani, Türkmenistani ja Kasahstani.

•• Medvedevi visiitide varjus tegi Vene gaasimonopolist Gazprom Bakuule ja A‰gabatile sarnase ettepaneku, et Venemaa on valmis ära ostma kogu nende gaasi ning pealegi väga kõrge hinnaga.

•• Kui Kaspia mere piirkonna suuremad gaasitootjad AserbaidĻaan ja Türkmenistan nõustuvad pakkumisega, tähendab see Moskvale suurt võitu. Sisuliselt tõmbab see vee peale USA toetatavale alternatiivsele AserbaidĻaanist Euroopasse rajatavale gaasijuhtmele Nabucco, mis kulgeks Venemaast mööda.

•• Kummagi riigi juhid pole Venemaale veel vastust andnud.