Esimese Briti kuningakoja liikmena pärast Falklandi sõda rindele saadetud prints Harry pääses lahinguväljale alles pärast seda, kui kõik Briti meediakorporatsioonid olid andnud nõusoleku printsi sõjakäiku kuni tema tagasitulekuni saladuses hoida.

Ent  pärast seda, kui Monica Lewinski skandaali paljastamisega kuulsaks saanud USA internetilehekülg Drudge Report saladusele jälile sai, otsustas kaitseministeerium Harry kiiresti sõjategevusest välja tõmmata.

“Ülemaailmne meediakajastus prints Harryst Afganistanis võiks seada tõsiselt ohtu nii sinna saadetud võitlejate kui ka Harry kui sõduri julgeoleku,” põhjendas ministeerium. Võimude kinnitusel valmistati kuningakoja liiget rindele saates ette ka tema väljatõmbamise plaanid, mis nüüd käivitatakse.

Ometi on end ise “kuulimagnetina” kirjeldanud prints sõjakäigu tõttu ohus ka kodumaal, kus temast võib kujuneda islamistide sihtmärk number üks. Daily Mail kirjutab, et edaspidi on Briti kolmandal troonipärijal keelatud külastada oma lemmikklubisid.

Prints Harry tahtis rindele minna juba ammu, kuid varasemale lähetusele Iraaki pani armee tema julgeolekut silmas pidades käe ette. Ühes oma elu pikimas intervjuus teatas nördinud prints seepeale, et kaalub teenistusest lahkumist.

Afganistani Helmandi provintsi saabus ta 14. detsembril ning plaanide järgi pidi printsi teenistus kestma neli kuud. Harry võttis osa jalgsipatrullidest ning juhendas õhulööke Talibani positsioonide pihta. Esimesed tema suunatud pommid sadasid alla uusaastaööl.

“Normaalne inimene”

“Kõik mu soovid on täitunud,” kirjeldas troonipärija teda saatvatele ajakirjanikele. “Ma pole käinud neli päeva duši all ega pesnud oma riideid nädala jooksul. On äärmiselt meeldiv olla kordki normaalne inimene.”

Küsitlused näitavad, et enamik britte toetab troonipärija otsust minna Suurbritannia eest sõtta. Pärast tema kohaloleku avalikuks saamist tõttasid poliitikud ning riigiametid üksteist üle trumpama kiiduavaldustega printsi vaprusele.

Suu kinni hoidnud meedia tule all

•• Arvestades Briti meedia tohutut huvi kuningakoja vastu ning sensatsiooninälga, peavad vaatlejad valitsusega saavutatud vaikimiskokkulepet erakordseks. Veelgi erakordsemana paistab aga kokkuleppe püsimine – pärast kümmet pikka nädalat oli see ikkagi Ameerika veebilehekülg, mis printsi Afganistanis viibimise paljastas.

•• Kokkulepe sündis kaitseministeeriumi ning suuremate meediakorporatsioonide juhtide vahel kolmel kohtumisel, kus ajakirjanikele lubati vastutasuks intervjuusid ning printsi filmimist rindel.

•• Telekanali Channel 4 uudisteankur Jon Snow märkis, et kogu afäär võib kahjustada meedia usaldusväärsust. Samuti süüdistavad kriitikud, et säästes printsi, aitas ajakirjandus kaasa valitsuse sõjapoliitikale.