Parlamendihoone ümber olid täna juba teist päeva punastesse särkidesse riietunud meeleavaldajad, kes seavad kahtluse alla peaminister Abhisiti mandaati, kes pärast Somchai Wongsawati valitsuse ametist tagandamist kohtu poolt mõnevõrra üllatusliku manöövriga parlamendis võimu võttis, kirjutas BBC.

Tai parlamendi kvoorum ehk otsustusvõimeline hulk parlamendi liikmeid kogunes välisministeeriumi hoones, kus peaminister Abhisit rõhutas, et kavatseb võtta tarvitusele erakorralised meetmed majanduse elavdamiseks. Põhiseaduse järgi ei saanud valitsus tööd alustada enne peaministri poliitilist programmi tutvustavat kõnet parlamendi esindajatekoja ja senati ühisistungil.

Meeleavaldajad, kes eelmise peaministri Somchai Wongsawati valitsuse vastu protestides möödunud kuul nädalaks ajaks Bangkoki rahvusvahelise lennujaama hõivasid, kandsid kuningavõimu sümboliseerivaid kollaseid särke ja protestisid Suurbritanniasse pagenud endise peaministri Thaksin Shinawatra arvatava mõju vastu Tai poliitikale ja avaldasid meelt arvatava vandenõu vastu kuningavõim likvideerida.

Tai valitseva kuninga Bhumibol Adulyadej mõju poliitikale on suuresti sümboolne ja traditsiooniline, kuna põhiseadus talle poliitilist mõju ei garanteeri, samas on mõned aastad tagasi võimu haaranud sõjavägi kuningakojaga tihedalt seotud ja tunnustab tema autoriteeti. Kuninga mõju Tai poliitilistele jõududele jääbki tihtipeale väljaspoolsetele varjatuks, kuna kuningas ei võta avalikest poliitilistest sõnasõdadest osa.