Selge see, et kallinevatest toiduainetest ja Aafrika nälgimisest rääkimine ei murra just konti, aga teeb kõhu samavõrd tühjaks kui millestki muust vestlemine.

Muidugi on kohatu meenutada seda, kuis kord Marie Antoinette oma kuningliku peakese Versailles’ lossiaknast välja pistis ja leiba nõudval pööblil koogikesi süüa soovitas. Kuid siniverelise vääriline oli toitlustus ilmselt küll. Pensionipõlve pidamise katkestanud vanameistri, esimese Jaapani kokana Michelini tärni pälvinud Katsuhiro Nakamura juhtimisel valmistasid 60 kokka ja abilist kaheksale maailmaliidrile ja nende abikaasadele ning veel mõnele külalisele kaheksakäigulise 19 erinevast roast koosneva õhtueine.

Suur sööming

Alustuseks veidi kaaviari, suitsulõhet, merisiilikut, kuuma sibulapirukat ja vesiroosimugulaid. Kuid see polnud veel eelroog, mis järgnenult sisaldas bambusevõrsetega kaunistatud vaagnat delikatessidega, mille hulgas oli nii erilist liha kui ka kala ja taimseid komponente, täpselt tembitud kastmetest rääkimata. Kuid põhiroa juurde ei jõutud ikka veel, sest vahelduseks pakuti krabisuppi, ning alles siis jõuti kahel moel töödeldud lambalihani ja edasi juba juustuvaliku ning “fantaasiadesserdini”, kui väga fantaasiavaeselt lihtsustades menüüd kirjeldada.

Toidukriisist rääkides kuivama kippunud kurku sai värskendada mõistagi nii ‰ampanja kui ka Prantsuse, California ja Ungari (Tokaji Essencia 1999) veinidega ning soovi korral lausa sakega. Ja seda kõike vaid mõned tunnid pärast neljakäigulist “töölant‰i”.

Loodetavasti ei jätnud Briti peaminister Gordon Brown vähemasti midagi järele, ironiseerisid Briti ajalehed.

Kokkuhoid polnud tippkohtumise korraldajatel ilmselt eesmärgiks. Ürituse hinnaks on nimetatud 60 miljardit jeeni (5,6 miljardit krooni), millest piisanuks aafriklastele saja miljoni moskiitovõrgu ostmiseks. Ajakirjanike jaoks pandi 470 miljoni krooni eest püsti rahvusvaheline meediakeskus, mis aga pärast üritust lammutatakse – nii et ainuüksi see kulu on ligikaudu 157 miljonit krooni päevas.

Peale selle paigaldati sidepidamiseks 846 miljoni krooni eest fiiberoptilisi kaableid, kohtumispaigaks olnud hotell sai Jaapani maksumaksja kulul uue sisustuse ning sajakilomeetrine täiesti sõidetav teelõik lennujaama uue, samuti täiesti sõidetava katte. 

Väljendati, nenditi, kutsuti, lubati

•• Samal ajal, kui suured juhid õhtust sõid, silusid ametnikud lõppdokumentide sõnastust, millega mõistagi väljendati pakilist vajadust tegeleda kõige suuremate väljakutsetega laias maailmas.

•• Niisiis tunneb G8 tõsist muret kerkiva nafta- ja toiduhinna pärast, pakkumata samas selgitust, mis on hinnatõusu põhjuseks, ning leidmata konkreetseid lahendusi hindade langetamiseks.

•• Toiduhinna osas kutsuti kõiki maid, kel toidutagavarad suured, neid turule paiskama, aga ka hädalistele jagama. Biokütuse koha pealt nenditi, et selle tootmine peab olema tasakaalus toiduturvalisusega ehk toidu arvelt ei tohiks biokütust toota.

•• Aastane abi arengumaadele lubati suurendada 50 miljardi dollarini, pool sellest Aafrikale.

•• Kliimasoojenemise osas seati sihiks vähendada süsinikuemissiooni 2050. aastaks 50 protsendini 2000. aasta tasemest. Seda juhul, kui vähendamisse kaasatakse suured arengumaadki, eelkõige Hiina ja India.