Michael Jacksoni surm kõigest 50-aastaselt südamerabandusse on tema miljonite fännide meelest tragöödia, mis aga kahvatub võrdluses kogu tema elu tragöödiaga – tähelennu ja allakäiguga, veidruste ja võikustega.

Selle mõistmiseks tuleb meenutada kolme aastakümmet plastilisi operatsioone, mis Jacksoni näo tundmatuseni muutsid; ettearvamatut käitumist, mis tegi tema nime peaaegu sünonüümiks sellele, mida kuulsuse taak võib inimesega teha; kohtuprotsessi lapse seksuaalse ahistamise süüdistusel, mis küll kinnitust leidmata tegi temast paaria vaat et kõigi meelest peale andunud fännide.

Kõike seda unustades tuleb tõdeda, et Michael Jackson oli üks 20. sajandi andekamaid meelelahutajaid, nagu kirjutas järelehüüdes ajakiri Time. Kas ta võinuks veel 21. sajandi esimese kümnendi lõpul teha suurejoonelise comeback’i, jääb teadmata. Teadmiseks jääb vaid see, et ta valmistas ette 13. juulil algama pidanud 50 kontserdiga maratoni Londonis, suurejoonelist ja pretsedenditut.

Michael sündis 29. augustil 1958. aastal Garys Indiana osariigis seitsmendana Jacksonite lõpuks üheksalapselises peres. Veel enne kuueaastaseks saamist lõi ta kampa oma vendadega ansamblis Jackson Five. Kaheksaselt oli temast saanud venna Jermaine’i asemel pealaulja ja polnud enam küsimust, kes oli trupi täht. Väike Michael oli parim tantsija ja laulja, kuid tal oli ka müstiline jõud, mille järele janunevad muusikaprodutsendid ja mis tõmbab publikut – star power.

Jackson Five’ile, mis vahepeal oli muutunud The Jacksonsiks, järgnes tagantjärele vaadates vist paratamatu soolokarjäär. 22-aastasena oli Jacksonist saanud üks maailma menukamaid popmuusikuid ja ilmselt üks kuulsamaid inimesi maailmas.

Kuulsus kasvas 1981. aastal ilmunud albumiga „Thriller”. Laululooja, kes paneb biidi paika aastakümneks, kõige toredamate jalgadega tantsija tänavalt, laulja, kes ületab piire nii maitse, stiili kui ka värvi vallas, iseloomustas teda tollal Time.

Nüüd hindas sama ajakiri Jacksoni karjääri ilmseks tipuks hetke, mil ta tuli lagedale oma kuulsa lavalise liikumisega – moonwalk’iga. Oli 25. märts aastal 1983.

Aeglane allakäik

Kuid algamas oli aeglane langus, mida tollal võis nimetada küll ekstsentrilisuse ilminguiks, peetagu selleks siis kas šimpans Bubblesi vaat et elukaaslaseks võtmist või nahavärvi aina heledamaks muutumist (põhjuseks haigus või mitte) ja näojoonte muutmist koos hiljem kurikuulsaks saanud ninaga, mis populaarse legendi kohaselt oli korduvalt ära kukkunud või kohe-kohe kokku vajumas.

Plastilised operatsioonid polnud ainus Michaeli nähtav veidrus. 1980. aastate lõpu poole, pärast „Thrilleri” järel kesisema vastuvõtu saanud albumit

„Bad” ostis Jackson Californias 2800 aakri suuruse maatüki ja rajas sinna oma Neverlandi-nimelise rantšo ehk lapsiku lõbustuspargilaadse elupaiga, kus karussellil keereldes, mänguasjade ja loomadega mängides ning lapsi külla kutsudes hakkas nii mõndagi juhtuma, nagu väitis kõmupress. Hiljem ei saanud sellest mööda vaadata „valgeimgi” ajakirjandus.

Kätte jõudsid Jacksonile isiklikus plaanis üsna kohutavaks kujunenud üheksakümnendad, mis ei mõjunud ka loomingule just hästi.

Oma 13-aastase poja Jordani nimel esitas Evan Chandler Jacksonile süüdistuse lapse seksuaalses väärkohtlemises. Chandleri sõnul oli Jackson tema pojaga seksuaalses läbikäimises, mis hõlmas oraalseksi, poiss kirjeldas Jacksoni genitaale. Kuid asi leidis väidetavalt 22 miljoni dollari eest kohtuvälise lahenduse.

Justkui pedofiiliasüüdistuste tõrjumiseks jõudis Jackson 1994. aastal ootamatult abieluranda, kenaks kaaslaseks Lisa Marie Presley. Suhe Elvise ainsa tütrega osutus aga õige kiiresti pigem pettuseks ja kuulutati kahe aasta pärast ka ametlikult lõppenuks. Peaaegu kohe astus ta uue ootamatu sammu, kuulutades välja abielu Deborah Rowe’iga, oma dermatoloogi endise meditsiiniõega.

Sündisid poeg Michael Joseph Jackson, tuntud kui Prince Michael, kes on praegu 12-aastane, ja tütar Paris Michael Katherine Jackson, praegu 11-aastane. 1999. aastal nõudis Rowe lahutust ja saigi soovitu, Jackson aga asendusema abil kolmanda lapse Prince Michael Teise – selle, keda ta 11-kuusena 2002. aastal üle ühe Berliini hotelli rõdu ääre fännide ees solgutas.

Enam ei tõusnud

2005. aastal vabastati ta süüdistusest 13-aastase poisi seksuaalses ahistamises paar aastat varem Neverlandis. Süüdistuse kohaselt olevat ta poisile alkoholi jootnud ja teda käperdanud ning kohelnud sobimatult ka teisi lapsi. Üleilmseks sensatsiooniks kujunenud teledokumentaalis tunnistas ta otsesõnu lastega voodi jagamist, nimetades seda kõike muud kui seksuaalseks.

Kuid mida enam ei tulnud, olid muusikalised saavutused ja seetõttu ka raha. Pehmelt öeldes ekstsentriline eluviis viis ka säästud ja viimastel aastatel püsis Michael Jackson veel pinnal vaid tänu Bahreini valitseja poja abile, elades seal kandis ja ka Inglismaal ning hoides kodumaal õige tagasihoidlikku stiili.

Tänavu märtsis kuulutas Jackson välja 50 comeback-kontserti sel suvel. 750 000 piletit müüdi ära mõne päevaga, mais aga teatasid korraldajad, et esimesed esinemised jäetakse ära. Ära jäid kõik.

Verstapostid

„Got To Be There” 1972

•• Kõrgeim positsioon Billboard 200 albumitabelis: 14.

•• Varia: soolokarjääri algus.

„Ben” 1972 (5)

•• Nimilugu „Ben” oli esimene Jacksoni singel, mida müüdi üle miljoni.

„Music and Me” 1973 (92)

•• Kuna samal ajal toimusid Michaeli häälemurre, muusikamaastiku maitsenihked ja Jackson Five’i maailmaturnee, jäi album sisuliselt tähelepanuta.

„Forever, Michael” 1975

•• Algul pidi album ilmuma 1974. aastal, kuid tänu Jackson Five’i hitile „Dancing Machine” otsustas plaadifirma ilmumise edasi lükata, kuni too hype hajub.

„Off The Wall” 1979 (3)

•• Üleilmne müügiarv: 20 mln.

•• Viimane singel on tegelikult albumilt „Forever, Michael”. Plaadifirma kasutas hype’i ja andis loo uuesti välja.

„Thriller” 1982 (1/109 mln)

•• Enim müünud album

„Bad” 1987 (1/30 mln)

Läbi aegade ainus album, millelt on tulnud viis number üks singlit.

„Dangerous” 1991 (1/32mln)

•• Samal aastal toimus Nirvana (ja muu grungemuusika) läbimurre, kuid 1980-ndate suurima tähe positsioon veel ei kõikunud.

„History” 1995 (1/20 mln)

•• Topeltalbum, mille üks plaat on vanade hittide ja teine uute lugude päralt. Allakäigu tinglik algus

„Blood On The Dancefloor”

1997 (24/6 mln)

„History” lugude tantsuremikside album koos viie uue looga. Müüduim remikside plaat üldse

„Invincible” 2001 (1/10 mln)

•• Luigelauluks ta jäigi…