eBay jaoks ei olnud äri sugugi nii hiilgav, kui võinuks arvata. Zennström ja Friis olid küll firma neile müünud, kuid kaitstes oma autoriõigusi murdsid mehed tunamullu end Skype’i omanike hulka tagasi. eBay tehingust erilist kasumit ei teeninud, aga vähemalt sai raha tagasi – tehingu hinnaks oli 2,75 miljardit dollarit.

2009. aasta lõpuks oli Skype’i kasutajate arv kerkinud juba 663 miljonini ja kuigi Facebookiga tema populaarsust võrrelda ei saa, olevat Skype’i võrgus 124 miljonit aktiivset kasutajat kuus. Maksvaid kliente on aga vaid 8,1 miljonit. Microsofti perega liitumine on palju veenvam tee eduni – tarbib ju selle toodetud Windowsi variante enam kui 90 protsenti kogu maailma inimestest.

Microsofti ajaloo suurim ost

Võisteldes Skype’i ostmise pärast Facebooki ja Google’iga, nõustus Microsoft tegema oma ajaloo suurima üksikostu. Osaliste kommentaare tuli eile veel oodata, analüütikud kord kiitsid võimalikku kaupa, kord kritiseerisid. Väidetakse ka seda, et Luksemburgis peakorterit pidav Skype võis seegi kord olla ülehinnatud.

Meedia andmetel teenis Skype mullu seitse miljonit dollarit kahjumit – samal ajal kui käive ulatus 860 miljonini. Lisaks lasus firmal 686 miljoni dollariline võlg, mis peaks nüüd kustutatama osana Microsofti sissemaksest.

Skype’i tuleb pidada ka eestlaste loominguks, kuigi koore on koorinud Zennström ja Friis. 2000. aastal tulid nad koos Ahti Heinla, Priit Kasesalu ja Jaan Tallinnaga välja failivahetusprogrammiga Kazaa, 2003. aastal aga internetitelefoni programmiga Skype. Neljanda eestlasena leiab projekti juures märkimist Toivo Annus. Kui Skype 2005. aastal eBayle müüdi, teenis ka mitu eestlast paraja rahasumma.

Zennströmi ja Friisi päralt olevat 14 protsenti Skype’ist. Ja nüüd tekib neil uus võimalus oma aktsiate pealt hiigelsummasid teenida. See aga, kuidas nad end firma omanike hulka tagasi surusid, on parajaks õppetunniks järgmisele ostjale.

„Tegelikult ei ole me kunagi mõelnud seda nii, nagu me oleksime müünud Skype’i. Me lihtsalt leidsime parema arenguplatvormi, parema omaniku,” rääkis Zennström 2005. aastal Eesti Päevalehele.

Hiljem alustati kohtuvaidlusi autoriõiguste üle ja 2009. aastal saavutati kokkulepe. Sellega sai Skype’i peamiseks osanikuks USA firma Silver Lake Partners koos Joltidi, Kanada pensionifondi ja Andreessen Horowitziga. Zennström ja Friis tulid firmasse tagasi. eBay omandise jäi 30 protsenti Skype’ist.

Skype’i tandem Zennström ja Friis

•• Rootslane Niklas Zennström (45) ja taanlane Janus Friis (34) on viimaste aastate edukamaid internetiärimehi. Zennström alustas karjääri Tele2-s ja kohtus Friisiga 1996. aastal, kui Friis palgati Tele2 Taani klienditeenindust korraldama.

•• Koos lükkasid mehed käima portaali everyday.com, mille tegevjuhiks Zennström oli. 2000. aastal asusid nad arendama failijagamistarkvara Kazaa, mis müüdi 2003. aastal maha Sherman Networksile.

•• Pärast Kazaad pühendusid mehed Skype’ile, mille tegevjuhiks oli Zennström 2007. aastani. Peale selle on nad asutanud ka tarkvarafirma Joltid, Kazaa kasutajatele muusikat müüva firma Altnet ja videojagamisteenuse Joost. Praegu juhib Zennström investeerimisfirmat Atomico ja Friis „nikerdab” mh muusikateenust Rdio.