„Medvedev on korduvalt mõista andnud, et tahab riigis korrastada õigussüsteemi õigusriigile kohaste põhimõtete järgi. Kui seda võtta sõna sõnalt, tähendaks see Augeiase tallide puhastamisele sarnast ettevõtmist,“ kirjutas Mihkelson oma ajaveebis.

„Kuid siiski. Medvedevit peetakse Putini meeskonna vankumatuks liikmeks, kes ei pürgi iseseisvusele ning on rahul Putini kui parteijuhi ja peaministri domineerimisega. Ometi pole välistatud, et Medvedev võib mõne sammuga näidata oma tahet olla vähemalt näiliselt sõltumatum ja vabameelsem riigipea,“ lisas ta.

„Nagu öeldud, tema suurimaks testiks saab siin Mihhail Hodorkovski poliitilise vangistuse lõpetamine üldamnestia alusel. See ei viitaks mitte üksnes Medvedevi valmisolekule oma ilusaid sõnu tegudega kinnitamast, vaid annaks ka otsese viite, et ta ei ole vahetult mõjutatav Putini tšekistidest,“ arvas Mihkelson.

„Kui Medvedev kasutaks amnestiat Hodorkovski vabastamiseks, oleks sellel väga tugev rahvusvaheline mõju. Loomulikult võidakse vabastamine läbi mängida ehtsalt bütsantslikul kombel, kuid sellele vaatamata leiaks see positiivse vastukaja,“ lisas ta.

Mihkelsoni arvates peaks Hodorkovski kaasus leidma väga selge kajastuse ka eelseisvatel Euroopa Liidu ja Venemaa partnerluskõnelustel.

„Kui me tahame rajada püsivaid strateegilisi suhteid, siis nende osaks peaks olema Venemaa tagasipöördumine õigusriiklike reformide suunas, kus ei peaks olema kohta poliitilistel motiividel karistamisele,“ arvas ta.