Europarlamendi president Hans-Gert Pöttering kuulutab täna välja kirjaliku deklaratsiooni, milles saadikud teevad ettepaneku kuulutada 23. august üle-euroopaliseks stalinismi ja natsismi kuritegude ohvrite mälestamispäevaks.

Deklaratsiooni üks algatajatest Marianne Mikko rääkis ETV hommikusaates "Terevisioon", et ta oleks natsismi ja stalinismi ohvrite mälestamise asemel eelistanud kommunismi ohvrite mälestamist, kuna see olnuks märgatavamalt jõulisem deklaratsioon.

"Me peaksime välja mõtlema oma Euroopa identiteedi ja sel juhul peab meil olema midagi, mis on meil ühine. On tähtis see, et poolakas, eestlane, prantslane ja sakslane saaksid ühtmoodi aru, mis on meie kontinendi ajaloos toimunud," sõnas Mikko.

Teisest küljest on tema sõnul huvitav jälgida Kremli reaktsiooni 2009. aastal, mil on Molotov-Ribbentropi pakti 70. aastapäev.

"Meid väga huvitab, kuidas Venemaa sellele reageerib, kas ta mõistab hukka ja kui, siis millise seletusega või on ta ka Euroopalikult mõtlev suurriik, kes jagab meie väärtusi," küsis Mikko.