“Kui palju maksab peaminister?” uuris Soome majandusajaleht Talouselämä eelmisel nädalal. Nimelt selgus, et ärimees Toivo Sukari kaubanduskeskuse ehitamise plaani toetanud peaminister Matti Vanhanen sai temalt raha valimiskampaaniaks.

Esmalt tekkis telesaates tüli elamuminister Jan Vapaavuori (parempartei Kokoomus) ja ärimees Toivo Sukari vahel. Minister oli vastu ostukeskuse Ideapark rajamisele Nummelasse, ettevõtja aga ähvardas, et tunneb teisigi ministreid. Mõni päev hiljem selgus, et Sukari oli toetanud peaministri valimiskampaaniat 10 000 euroga.

Rahastamisskandaal sai aga suurema hoo valitsuspartei Keskusta parlamendirühma esimehest Timo Kallist. Mees teatas ajalehele Helsingin Sanomat, et ei kavatse avalikustada oma peamist sponsorit. Kuigi seadus näeb ette üle 1700-euroste annetuste tegijate avaldamist, arvas poliitik, et seda ei pea täitma, sest karistusi pole ette nähtud. Kalli keeldus ametist lahkumast ja teda toetas ka partei.

Üleeile õhtul Lõuna-Ameerikast naasnud peaminister Vanhanen (ühtlasi Keskusta esimees) oli sunnitud tunnistama, et skandaal kõigutab kogu Soome poliitika usaldatavust. “Ma olen märganud, et mõned eksperdid on Soomes väitnud, nagu oleks minu seisukoht kuidagi ostetav. Minu arvates on see madaldav,” nurises Vanhanen ja väitis, et tema ei ole sponsoritest teavitamisel vigu teinud.

Ei tunne oma toetajaid

Kalli skandaal pani 16 poliitikut, sh viis ministrit, oma mulluseid aruandeid täiendama, sest ta polnud ainus, kes oma rahastajaid varjas. Esimese õigustusena tulid mitu neist välja väitega, et ei teadnud isegi täpselt, kes neid toetas.

Välisminister Alexander Stubb (Kokoomus) kaitses kehtivat rahastamiskorda. Stubb tunnistas, et tema 119 000 marka maksnud eurovalimiskampaaniat rahastati sponsorite ühenduste kaudu, kuid väitis, et teadis enam-vähem ka ise oma toetajaid.

Korruptsioon või aus poliitika

•• Ajalehe Ilta-Sanomat veergudel arutleti, et rahastamisskandaal on puhas korruptsiooni näide. Poliitikud ise kuulutavad, et nende kampaaniaid peabki sponsorite abil toetama.

•• Samal ajal saavad parteid riigilt toetust, mis küündib 90 000 euroni parlamendiliikme kohta. Justiitsminister Tuija Brax (rohelised) nimetas ametisse erikomisjoni, et valimisrahastamise ebakõlad kaotada.

•• Sukari oli mulluse valimiskampaania eel maksnud kandidaatidele kokku 50 000 eurot. “Oluline on küsida, et kui selle raha taga polnud midagi ebaselget, siis miks sellest ei teatatud,” märkis Brax. Ideaparki ehitamise debatt omandas tema arvates nüüd hoopis teise tähenduse.