Piirivalve tõhustamine on suunatud eelkõige regionaalsete huvide kaitsmiseks ning Venemaa sõjalise turvalisuse garanteerimiseks igasuguste sõjaliste ja poliitiliste olukordade puhul, teatas Ria Novosti. Reedel avaldatud plaanide järgi kavatseb Venemaa moodustada Arktika eriüksuse aastaks 2020.

"See pole uue lahingüksuse moodustamine," kinnitas Föderatsiooninõukogu saadik admiral Vjatšeslav Popov. "Senised sõjajõud optimeeritakse uute ülesannete täitmiseks. Arktika sõjajõudude koosseisu võidakse kaasata Põhja- ja Vaikse ookeani laevastike aluseid ning sõjaringkondi, mis piirnevad Arktikaga."
Popov rõhutas vajadust Venemaale kuuluvas Arktika regioonis piirivalve üksuste ja nende jaoks vajalike infrastruktuuride loomiseks, nagu näiteks lennuväljade rajamine.
"Eelkõige kavatseme tõhustada piirivalveüksusi," lisas ta.


Arktika strateegia näeb ette ka Venemaa mõju suurendamise sealse maavaraderikka mandrilava haldamisel, millega järgitakse Venemaa rahvuslikke huve. Arktika mandrilavale haldamisele pretendeerivad lisaks Venemaale ka USA, Kanada, Norra ja Taani.
Medvedev märkis septembris, et Venemaa halduses olev mandrilava tuleks võimalikult kiiresti ära määratleda. Tema sõnul on Arktika Venemaa energiajulgeolekugarantii. Tema sõnul saadakse sellest piirkonnast 20 protsenti Venemaa SKP-st ja 22 protsenti ekspordist.