Eelmisel nädalal ründas Moldova venelasest president Vladimir Voronin teravalt Rumeeniat, sest nende suursaadik Filip Teodorescu tahab ümber hinnata 1947. aasta Pariisi rahulepingut, mis käsitles Rumeeniat mitte sõja ohvri, vaid süüdlasena.

Moldova ala (kuid mitte Transnistria) lahutati Rumeeniast teatavasti Molotovi-Ribbentropi pakti tulemusena.

Riiklik uudisteagentuur Moldpres kritiseerib läänenaabrit juba sama teravalt kui Moldovast lahku löönud Transnistria juhtkonda. Reedel otsustas Moldova välja saata kaks Rumeenia diplomaati ja kutsuda koju oma Bukaresti suursaadiku, mis tekitas kahe sama keelt kõneleva maa suhetes terava kriisi. 

Kannapööre poliitikas

1989. aastal pääses Moldovas mõjule arusaam, et moldovlased ja rumeenlased on üks rahvas. Kuid 1990. aastal võimule tulnud läänemeelsemad jõud ei saanud hästi läbi Rumeenia ekskommunistist presidendi Ion Iliescuga. 1994. aastal tõusis Moldovas endas aga riigitüüri juurde seltskond, kes eelistas sõprust Moskva ja SRÜ-ga. 1994. aasta referendum kinnitas Moldova terviklikkust, kuid tähendas ka seljakeeramist Rumeeniale.

Moldova muutus sõltuvaks Venemaa energiaallikatest, see aga tõi ühtlasi kaasa kaitsetuksjäämise ja mullu Gazpromi kehtestatud blokaadi. Riigis 2001. aastal taas võimule tulnud kommunistid on seetõttu olnud sunnitud otsima Euroopa toetust ja asunud ka läänelikke reforme teostama. 

Kuid tänavu, kui Rumeenia teeb Euroopa Liidu liikmena esimesi samme, keeras Chisinau Bukarestiga lõplikult tülli. “Voronin sülitab kaevu, kust ta joob,” väitis Rumeenia ajaleht Jurnalul National.

“Ma kahetsen, et hoolimata Rumeenia hoiakutest, mis on suunatud Moldova Euroopa-taotluste toetamisele, eelistas Moldova teha selliseid otsuseid,” lisas Rumeenia peaminister Calin Popescu.

Kui Eesti trügib oma SKT-ga ühe elaniku kohta juba maailma 40 jõukama riigi hulka, leiab Moldova alles 127. kohalt.


Nõiaring: vaene Moldova ei ahvatle

•• Reforme on riigis küll tehtud, kuid palju otsuseid on edasi lükatud põhjendusega, et need pole võimalikud enne, kui on lahendatud lahkulöönud Transnistria probleem. Välisinvestorid pelgavad siiani Moldovasse minna.

•• Transnistria tahet Moldovaga liituda suurendaks aga kõvasti jõukuse oluline kasv Moldovas, vihjas eurosaadik Marianne Mikko eile Tallinnas toimunud konverentsil.