Läänemeelne kommunist

Näiteks on president Vladimir Voronin “ilmutanud” end koos Ukraina uue presidendiga, võõrustanud Gruusia presidenti ning süüdistanud Venemaad valimistesse sekkumises. Olles Venemaa poliitilise surve all nagu oli ka Ukraina ja Gruusia, püüab Moldova liider astuda samasse gruppi Euroopa-meelsete ja demokraatlikke väärtusi rõhutavate Mikheil Saakašvili ja Viktor Juštšenkoga.

Iurie Rosca juhitavad kristlikud demokraadid peavad Voronini 1. märtsi kohtumist Ukraina kolleegiga ja järgnenud Gruusia presidendi visiiti halvaks diplomaatiliseks tavaks, väites, et just valimiste eel nii toimides püüab Voronin püüda demokraatide hääli. Rosca väitel seavad Voronini kohtumised Saakašvili ja Juštšenkoga teised parteid halvemusse, kuna kommunistide juhil on kasutada riigipea ametikoha eelised.

Enne valimisi astus Moldova ka selge sammu Euroopa poole, kui peaminister Vasile Tarlev ja Belgia peaminister kirjutasid alla Euroopa Liidu uue naabruspoliitika tegevusplaani käivitamise ja täitmise soovituste protokollile. Moldova on kolmas SRÜ riik, kes on deklareerinud Euroopa-integratsiooni oma välispoliitika prioriteedina.

Sealsamas Brüsselis peetud pressikonverentsil mõistis peaminister Tarlev hukka välisriikide sekkumise valimiskampaaniasse. Ta väitis, et mõned Venemaa poliitilised jõud ei hoia kokku raha ega energiat, et Moldova olukorda destabiliseerida.

Moldova saatis veebruari keskel riigist välja 22 Venemaa kodanikku, kes olid Moldova valimisteks valmistumist ebaseaduslikult jälginud. Nende inimeste valduses oli ka enneolematult palju sularaha. Ka olid nad juba palganud Moldova kodanikke enda heaks töötama.

Venemaa duuma võttis seepeale vastu deklaratsiooni, milles kuulutas välja poliitilised ja majanduslikud sanktsioonid Moldovale, sealhulgas ähvardati kehtestada ka viisarežiim Moldova kodanikele. Ent karistused ei kehti Transnistria elanikele.

Opositsioon: valitsus ostab hääli

•• Valimisbloki Demokraatlik Moldova liider, Chisinau linnapea Serafim Urechean väidab, et võimul olevad kommunistid pakuvad hääle eest 50-200 leid.

•• Sellekohaseid juhtumeid on registreeritud Nisporeni ja Edinetsi rajoonis.

•• “Need on selged märgid seaduserikkumisest,” ütles Urechean. Meer väitis ka, et talle teada oleva info kohaselt plaanivad kommunistid ka valimisjärgseid provokatsioone, milleks organiseeritakse protestigruppide toimetamist pealinna.

•• Urechean lubas mitte mingil juhul kommunistidega koalit-siooni moodustada. Samas süü-distas ta kristlikke demokraate salaläbirääkimistes kommunistidega.