Filatil on aega 15 päeva moodustada valitsus, mille koosseisu ja tegevuskava parlament peab kinnitama, vahendas Reuters.

Moldova parlamendivalimised võitsid kommunistide vastu ühise blokina välja astunud Ghimpu juhitavad liberaalid, Filati juhitavad liberaaldemokraadid, ekskommunistist endise spiikri Marian Lupu juhitavad demokraadid ja liit "Meie Moldova".

Täna selgus, et parlament peaks valima presidendi novembri lõpus, teatas läänemeelse valitsusliidu kandidaat Marian Lupu. Tema teatel otsustab parlament peagi valimiste täpse kuupäeva, vahendas Rosbalt.

See tähendab, et novembris selgub, kas nad saavad võimule jääda või tuleb Moldovas korraldada järjekordsed parlamendivalimised – tänavu juba kolmandad. Kui valimised kaks korda läbi kukuvad – edukas kandidaat peab koguma vähemalt 61 häält, mida võitjatel ega opositsiooni jäänud kommunistidel ei ole –, tuleb kodanikel taas valimiskastide juurde minna.  

Kommunistidega on valitsusliit lubanud koostööd teha ainult juhul, kui nende juht, riiki kümmekond aastat juhtinud Vladimir Voronin poliitikast lahkub. Kuid veidi aega tagasi pani Voronin presidendi kohused maha just selleks, et alustada tööd parlamendi liikmena.

Täna võttis Moldova parlament vastu ka otsuse likvideerida koos paari muu ministeeriumiga Moldova taasühendamise (reintegratsiooni) ministeerium, mille töö eesmärk on lahendada Moldova konflikt sellest lahku löönud Transnistria ehk Dnestri-äärse vabariigiga.

Kommunistide juht Voronin süüdistas selle peale valitsusliitu taas kord kavatsuses liita Moldova naaberriik Rumeeniaga, kuhu territoorium enne Teist maailmasõda kuulus.

"See pole lihtsalt viga. See on seotud nende katsega ühineda emamaaga," teatas Voronin ajakirjanikele peale parlamendi istungit, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti. Süüdistused teiste erakondade ja Rumeenia salajastest suhetest kuulusid Voronini arsenali ka sel ajal, kui ta veel riigipea oli. Need on Voroninile olnud mugav malakas, millega oma vastaseid nuhelda.