Moldova on valmis  vastu võtma Venemaa kunagist ettepanekut, nn "Kozaki memorandumit", teatab BBC.

Moldova ja Transnistria konflikt on kestnud alates 1990-ndates. 2005 aastal võeti vastu seadus, millega anti Transnistriale laialdaste õigustega autonoomse vabariigi staatus.

Kunagise territooriumi ühendamine on päevakorras tänu Moldova täieliku neutraliteedi deklaratsioonile.

Kui ühinemiskõnelused on edukad, siis lubab Moldova, et säilivad 2005 aastal antud õigused. Ka ei hakata muutma Transnistrias kehtinud erastamisseadusi, millega paljud ettevõtted läksid vene ärimeestele. Kuid Venemaa rahuvalvajad peavad ühendatavalt alalt lahkuma. 

"Varsti saabub päev, kui me selle küsimuse lõplikult otsustame," ütles Moldova president Vladimir Voronin. "Praegused positiivsed suhted Venemaaga on peamiseks põhjuseks, miks me pöördume antud ettepaneku juurde tagasi."

Moldova president loodab, et ühinemiskõnelused saavad teoks enne 2009. aasta parlamendivalimisi. Presidendi sõnul soovib ta näha uues parlamendis ka Transnistria saadikuid.

NATO-ga liitumisest keeldumisele tuuakse argumendiks ka Transnistria elanike vastuseisu alliansiga ühinemisele. NATO-ga liitumisest keeldumine aga ei välista Moldova ühinemist tulevikus Euroopa Liiduga, ütles president Voronin.