Ametis olev president, Mongoolia Revolutsioonilise Rahvapartei juht Nambarõn Enhbajar möönis, et opositsioon noppis valimistel napi võidu, vahendas BBC. Ametlikke tulemusi veel avaldatud pole.

"Läheme vastu uuele hommikule uue presidendiga," kuulutas oma võitu Elbegdorž toetajatele peetud kõnes.

Valimiskampaanias oli põhiline küsimus, kuidas riigi maavaradest saadavat tulu jaotada. Kanada ettevõte Ivanhoe Mines ja Austraalia päritolu Rio Tinto soovivad investeerida 3 miljardit dollarit Oju Tolgoi kaevandusse, kuid nüüd võib see kaup veelgi venida, kuigi praeguseks on läbirääkimised tingimuste ja valitsuse osaluse kohta kestnud juba mitu aastat, kirjutas Reuters. Elbegdorž on varem väljendanud oma vastuseisu välismaiste ettevõtete katsetele Mongooliasse kaevandusi rajada.

"Kui kinnitatakse, et ta on tõesti võitnud, ei tähenda see head Oju Tolgoi edenemisele," kommenteeris poliitlisi riske analüüsiva ettevõtte Eurasia Group analüütik Damien Ma. Lisaks viivitamisele võib Elbegdorž nõuda riigile soodsamaid tingimusi. Mongoolia maapõues peituvad väärtuslikud vase-, kulla-, uraani-, tina-, tsingi- ja kivisöevarud.

Mongoolia Revolutsiooniline Rahvapartei valitses riiki aastatel 1921–1996 ehk Roman von Ungern-Sternbergi alistamisest valimisteni, millel Demokraatlik Partei parlamendis enamuse võitis.

Möödunud aastal hukkus viis inimest ja mitusada sai viga, kui opositsiooni esindajad tulid tänavatele, väites, et kommunistidele võidu andnud parlamendivalimiste tulemusi oli võltsitud.