Neljapäeva esimestel tundidel tõusid õhku USA merejalaväe kopterid ning läksid liikvele kolonnid maa peal, et paisata umbes 4500 merejalaväelast ja 650 Afganistani valitsusväelast laiali Helmandi jõe orus.

Algas operatsioon Khanjar ehk Mõõgalöök, USA suurim sõjaline üritus president Barack Obama ajal. Arvestades veel ligi 6000 merejalaväelase kaasamist edaspidi, kujuneb see ilmselt kõige ulatuslikumaks välisvägede operatsiooniks Afganistanis Nõukogude vägede lahkumisest saadik 1989. aastal.

Suur osa Helmandi jõe orust on Talibani kontrolli all. Samas piirkonnas laiuvailt moonipõldudelt tuleb enamik oopiumist, millest saadavast tulust rahastatakse ja relvastatakse tuhandeid Talibani võitlejaid. NATO üksused on Suurbritannia juhtimisel aastaid kohanud Talibani tugevat vastuseisu ega ole suutnud hoida enda käes vahepeal hõivatud alasid. Operatsiooni Mõõgalöök eesmärk on tungida jõuliselt Talibani kantsi. Edu korral tähendaks see ilmselt oluliselt ka moonikasvatuse kärpimist, kuigi see pole välisvägede ülesandeks.

„Kavas on minna peale suurelt, minna tugevalt ja minna kiiresti ning seda tehes säästa inimelusid kummalgi poolel,” teatas enne suurrünnaku algust brigaadikindral Larry Nicholson, merejalaväelaste komandör Lõuna-Afganistanis. „Linnad, mis on Talibani kontrolli all, langevad, ja kiiresti. Loodetavasti ilma tulistamatagi. See on meie eesmärk.”

USA kahekordistab väed

Igal võimalusel inimelude säästmine on kuulutatud osaks USA uuenenud strateegiast Afganistani sõjas. Eesmärgiks on läheneda rahvale ehk tuua sõdurid välja suurtest baasidest ja paigutada väiksemate tugipunktidena laiali. Ka nüüdne operatsioon peaks kavakohaselt andma sellise tulemuse ehk merejalaväelased loovad tugipunktid asulates, mis millalgi hiljem peaksid Afganistani valitsusvägede kätte minema.

Mõistagi on selliseks kohaloleku laiendamiseks vaja rohkem võitlejaid. USA ongi oma vägesid kahekordistamas, nii et aasta lõpuks oleks Afganistanis 68 000 USA sõjaväelast lisaks umbes 33 000 teiste riikide, eelkõige NATO sõdurile.

Taust

Suur operatsioon

suure riskiga

•• Talibani võitlejad on aastaid kindlustanud tugipunkte Helmandi jõe oru külades ning osutanud varasematele pealetungidele ägedat vastupanu.

•• USA on varemgi tulnud appi Briti (NATO) vägedele Helmandis. Näiteks 2006. aastal võtsid Briti väed oma kontrolli alla Musa Qala piirkonna, kuid olid sunnitud mõni kuu hiljem taanduma.

•• Veebruaris 2007 pani Taliban seal paika oma valitsuse. Kümme kuud hiljem läksid NATO ja USA väed pealetungile, avades Afganistani sõduritele tee linna ülevõtmiseks.

•• USA ja NATO komandörid loodavad, et jõuline ja kiire operatsioon viib otsustavale võidule Helmandi orus ning murrab sõja selgroo.