Nõukogude lendurite hauad avati eile varahommikul. Pealtnägijate sõnul toimetati haudade juurde tehnika, mille abil töölised hauad kiiresti avasid, teatas newsru.com.

Veebilehe forum.msk.ru andmeil andis loa haudade lahtikaevamiseks Himki juhtkond, mis tahtis ammu monumenti tehase seinte juures teisaldada.  Hauda on maetud kuus Nõukogude Liidu kangelast - lendurit, kes hukkusid sõja ajal selles kohas.

Töölised kaevasid eile hommikul langenute säilmed haudadest välja, toimetasid need surnukuuri, et matta nad hiljem ümber Himki surnuaeda.

Kommunistid: mille poolest me eestlastest paremad oleme?

"Ühiskond on seisnud vastu igasugustele tegevustele, mis on suunatud säilmete äratoimetamisele. Linna juhtkond ei hoiatanud Veteranide nõukogu, ühiskondlikke organisatsioone ega kohaliku omavalitsuse saadikuid ning astus selle sammu seega salaja," kirjutasid foourmis Himki kommunistid.

"Tahaks kohe küsida, et mille poolest oleme me paremad eestlastest, kes alles plaanivad teisaldada oma mälestusmärki? Nende vastu astub välja kogu tervemõistuslik ühiskond. Aga siin, Himkis, linnas, kus peatati Moskale lähenevad fašistide väed, otsustab juhtkond tasahilju ja kelleltki küsimata kaitsjate säilmed laiali tassida, kuhu pähe tuleb. Ja seda veel Võidupüha eel," seisab kommunistide pöördumises.

Linnavõimud: prostituudid rüvetavad kangelaste mälestust

Linna juhtkond on hukkunute säilmete ümbermatmise vajadust põhjendanud erinevalt. Ühe versiooni kohaselt jäi haud ette sajakonna meetri kaugusel asuva Leningradi maantee laiendamisele.

Teisalt on Himkis end sisse seadnud sellised suured kaubandusketid nagu Ikea, Grand ja Mega. "Iseenesestmõistetavalt muutub maa selles linnakeses vaikselt kullaks," ütles forum.msk.ru peatoimetaja Anatoli Baranov. "Kaubandusala pole enam kuskile laiendada, seda "segavad" ka Lavotšiku nimeline tehas ja selle juures asunud hukkunute säilmed. Seega otsustatigi mitte mingit tulu toovad hauad "kullast maalt" ära koristada."

Eho Moskvõ andmeil asub haudade lähistel aga prostituutide kogunemiskoht ja sellise seltskonna kohalviibimine rüvetavat linnavõimude teatel sõjakangelaste mälestust.