Vene majanduse omaaegsed suurkujud, keda on nimetatud ka riigi tõelisteks valitsejateks, on raskustes, nende poliitiline mõjuvõim on kahanenud. “Nad on praktiliselt hävinenud ega suuda enam punuda poliitilisi intriige,” on öelnud Vene politoloog Sergei Markov. Ajalehe Komsomolskaja Pravda hinnangul “surevad oligarhid välja nagu mingi loomaliik”.

Kõrini võlgades

Alates läinud aasta õnnetust 17. augustist, mil praegune kriis Venemaal alguse sai, peavad oligarhid võitlema ellujäämise eest. Aastaid on nad riigi pealt kasu teeninud – erastamise käigus ostsid nad firmasid madala hinnaga ja ajasid miljoneid kokku riiklike lühiajaliste võlakirjadega ehk GKO-dega. Ruttu said nad väga rikkaks ja niisama kiirelt on ka vaesumas. GKO-dega pole midagi peale hakata ja omal ajal õitsenud firmad on võlgades.

Ajalehe Moskovski Komsomolets väitel ei suuda ONEXIM-panga juht ja ettevõtja Vladimir Potanin, kelle varandust hinnati eelmisel aastal 1,5 miljardile dollarile, enam tasuda võlgu välismaistele võlausaldajatele. Ka teise Vene majanduse raskekaallase Boriss Berezovski jaoks, kelle varandust on hinnatud kolmele miljardile dollarile, pole ajad just parimad. President Boriss Jeltsini perekonna telefonikõnede väidetav lindistamine andis Berezovskile räpase intrigandi maine. Seejärel tabasid hoobid Berezovski firmasid – läbi otsiti tema naftakontserni Sibneft bürood, lennufirmast Aeroflot vallandati paljud tema usaldusalused ja ta võimu vähendati telekanalis ORT.

Vene ajakirjanduse väitel on hädas ka Media-Most-grupi looja Vladimir Gussinski, panga SBS-Agro president Aleksandr Smolenski, Mihhail Hodorkovski Menatep-grupist ning Pjotr Aven ja Mihhail Fridman Alfa-pangast. Gussinski, kelle kontrolli all on telekanal NTV, ajaleht Sevodnja ja mitu ajakirja, nautivat küll veel suurt meediavõimu, aga reklaamitulu languse tõttu läheb äri aina kehve-mini. Omaaegse suurima Vene erapanga SBS-Agro juht Smolenski pidi abi paluma riigilt, kes võttis üle 75 protsendi tema pangast. Intervjuus Saksa ajalehele Die Welt ütles Smolenski, et talle tundub nüüd, nagu elanuks ta need aastad asjatult.

Lootusetud Rockefellerid

Ajakirjanduses “Vene Rockefelleriteks” nimetatud oligarhide tulevik sõltub palju sellest, kes saab Jeltsini järel Kremli troonile. Politoloog Jevgeni Volk on märkinud, et ekspeaminister Viktor Tshernomõrdin on muutunud rahameestele kasutuks, peaminister Jevgeni Primakov eelistab riigi mõju suurenda-mist ja endisi punadirektoreid, Moskva linnapea Juri LuÏkov on rajanud endale lojaalse äriimpeeriumi ega vaja oligarhe. Pankurite liitlaseks ei saavat kommunistide liider, Aleksandr Lebed kalduvat aga samuti pi-gem riigi sekkumist pooldama.