Eelmisel nädalal Lätist välja saadetud Venemaa diplomaat Aleksandr Rogožin maksis info saamiseks Läti ametiisikutele, väitis siseminister Mareks Seglinš, kes enda sõnul teab ka asjasse segatud ametnike nimesid, kuid ei ütle vähemasti praegu veel neid välja.

Täpsematest selgitustest Seglinš keeldus, nagu hoidus igasugustest kommentaaridest ka peaminister Ivars Godmanis. “Kogu minu käsutuses olnud info andsin julgeolekupolitseile. Las nemad otsustavad kriminaalmenetluse alustamise küsimuse,” ütles Seglinš LETA teatel.

Kuid vastuluurega tegeleva põhiseaduse kaitse büroo (SAB) pressisekretäri Iveta Maura sõnul kriminaalasja ei algatatagi, sest võimalik riikliku julgeoleku kahjustamine hoiti ära. Varasemas intervjuus oli küll SAB-i esindaja möönnud, et spiooniloos võivad “mõned ametnike pead lennata”.

Segane lugu

Just diplomaadile sobimatu ja Läti julgeolekule kahjuliku tegevuse süüdistusega saadeti asekonsul Rogožin möödunud nädalal riigist välja. Venemaa vastas samamoodi, kuulutades samadel alustel ebasoovitavaks isikuks Läti asekonsuli Peteris Podvinskise. Läti välisministeerium muidugi avaldas seepeale kahetsust ja kinnitas, et nende ametnik pole kuidagi Viini konventsiooni rikkunud. President Valdis Zatlers leidis aga telekanali LNT saates, et Läti asekonsuli väljasaatmine oli täiesti adekvaatne reaktsioon. Tema meelest on “diplomaatide episood” sellega ka ammendunud.

Meedia huvi toimunu vastu ei ole siiski lõppenud. Telekanali TV3 andmeil tundis Rogožin huvi siseministeeriumi andmebaasi vastu, kuid sellele ligi pääseda tal ei õnnestunud. Küll olevat ta leidnud inimesed, kes mingi rahasumma eest oleksid talle informatsiooni hankinud. Seni on jäänud selgusetuks, kas siis kellelegi raha maksti või veel mitte. Siseminister on vihjanud, et üksikasjalikumat teavet võidakse jagada pärast tänast riigikaitsenõukogu istungit.

SVR ja GRU

Enamik Vene saatkonna

töötajaid luurab

•• Intervjuus ajalehele Latvijas Avize ütles SAB-i esindaja, et Lätis tegutsevad kaks Venemaa salateenistust: välisluure (SVR) ja sõjaväeluure (GRU).

•• Tema sõnul tegutseb luure heaks 80 protsenti Vene saatkonna töötajatest. Raske aga olevat öelda, kui palju Läti kodanikke ja elanikke Vene luuret abistab. Aeg-ajalt õnnestuvat keegi neist ka Läti luurel topeltagendiks värvata.