Berliini ooperiteater tõi ikkagi lavale kolm kuud tagasi vahetult enne esietendust kavast maha võetud Mozarti ooperi Idomeneo vastuolusid esile kutsunud lavastuse, vahendab BBC.

Ühes Idomeneo stseenis näidatakse prohvet Muhamedi, Jeesuse, Buddha ja Poseidoni maharaiutud päid, kuid paraku on islamitraditsioonis Muhamedi kujutamine keelatud ja seega kardeti, et ooper võib esile kutsuda moslemite vägivaldsed protestidemonstratsioonid.

Usuviha ja -vägivalla kartuses korraldas teater esietenduse publikule range turvakontrolli ja teatriõhtu möödus rahulikult. Idomneod saabus vaatama ligi 2000 inimest, kes kõik kontrolliti metallidetektoriga üle, nii et etenduse algus viibis tund aega

Paljud kohalikud islamiusu liidrid keeldusid Idomeneo lavastust väisamast, kuid Saksamaa türklaste kogukonna juht Kenan Kolat mõistis nende otsuse hukka. Kolat teatas ooperimaja ees seistes, et kunstivabadus on oluline ja seepärast saabus ta etendust vaatama.


Mozarti ooperi Idomeneo lavastus pidi avalikkuse ette jõudma juba septembris, kuid see võeti kavast maha, kuna kardeti moslemite reaktsioone. Ooperi kavast eemaldamine tekitas Saksamaa juhtide seas palju pahameelt. Muuhulgas ka kantsler Angela Merkel hoiatas hirmust ajendatud enesetsensuuri eest.

Idomeneo lavastaja Hans Neuenfels tõi maharaiutud peadega stseeni ooperisse sisse, kuna tahtis oma sõnul protesteerida mistahes organiseeritud religiooni ja selle asutajate vastu.