Korraks redust välja tulnud Lars Vilks kinnitas intervjuus agentuurile AP, et ta ei kahetse põrmugi prohvet Muhamedi kujutamist koerana. Veelgi enam – tema unistuseks oleks luua samal teemal muusikal, kus oma rolli leiaksid nii Iraani president, Rootsi peaminister kui ka al-Qaida terroristid.

“Arvan, et see aitaks arutelule kaasa,” leidis kunstnik, kes peab nüüd oma joonistuste pärast politsei kaitse all elama. Ta kinnitas, et ei karda enda julgeoleku pärast, ehkki on hakanud oma auto alt pomme otsima.

Näitusele mõeldud töö

Vilks otsustas Muhamedi pea koera keha otsa joonistada kuuldes, et tulemas on koerteteemaline näitus. Ent galerii keeldus tema töid turvariskile viidates näitamast. Samuti ei õnnestunud neid üles riputada mitmes teises kohas. Siis aga tuli talle appi väikene ajaleht Nerikes Allehanda, kes avaldas augustis neist ühe, tuues põhjenduseks vajaduse kaitsta sõnavabadust.

Ehkki islamimaailma protestid pole küündinud sel korral kaugeltki mulluse Taani karikatuurisõjani, ootab kunstniku mõrvarit ikkagi märkimisväärne summa. Al-Qaida juht Iraagis Abu Omar al-Baghdadi pakub mõrvarile 100 000 dollarit, mis tõuseb 150 000-ni, kui ohver “tapetakse lamba kombel”.

Kunstniku sõnul ongi ta saanud juba hulgaliselt tapmisähvardusi – nii e-kirja kui ka telefoni teel–, kuid ise loeb ta end hoopis muslimite sõbraks. Vilksi hinnangul peaksid nood vaid harjuma, et nende religiooni mõnitatakse, sest “meie siin läänes pilame kõike”.