Hindamisel võeti arvesse toimunu ulatust ja tavatust ning otsest mõju inimestele ja majandusele, kirjutas ettevõtmisest ülevaate teinud ajaleht Christian Science Monitor.

1. Euroopa-Aasia kuumalaine. Mullusuvised tavatult soojad ja kuivad ilmad tõid kaasa põua, metsatulekahjud ja põllusaagi luhtamineku eelkõige Lääne-Venemaal.

2. Kõige kuumem aasta. USA riikliku ookeani- ja atmosfääri-ameti andmeil oli eelmine aasta maailma üks kuumemaid kogu temperatuuride talletamise 130 aasta jooksul. Esialgseil andmeil oli 2010. aasta sama soe kui 2005. aasta.

3. Üleujutused Pakistanis. Mussoonvihmad on Pakistanis suviti tavalised, kuid sajud eelmise aasta juunis ja juulis olid erakordselt tugevad. Augusti alguseks oli üle 1600 inimese hukkunud, kuus miljonit jäänud peavarjuta ja 20 miljonit saanud kannatada.

4. El Niño moondumine La Niñaks. See toimus tavatult hoogsalt 2010. aasta kevadel ning sellega on seostatud üle-ujutusi Indoneesiast Austraalia ja Lõuna-Ameerikani. El Niño ja La Niña märgivad äärmusi Vaikse ookeani veetemperatuuris, nagu ka sademete hulgas, õhu-rõhus ja atmosfääri liikumises.

5. Negatiivne arktiline ostsillatsioon. See mõjutab talveilma põhjapoolkeral ja kui on negatiivne, siis tungib arktiline õhk lõunasse. Eelmise aasta veebruaris oli näitaja –4,27 ehk madalaim mõõtmiste algusest 1950. aastal.

6. Brasiilia põud. Veetase ühes peamises Amazonast toitvas jões Rio Negros langes enam kui sajandi madalaimaks. Peaaegu pooled ala maakonnad kuulutasid välja eriolukorra.

7.—8. Vaikse ookeani kirdeosa orkaanihooaeg. See osutus üheks dokumenteeritud ajaloo väheaktiivsemaks ja lõppes samuti varem kui kunagi enne.

7.—8. Lumevaiba taandumine põhjapoolkeral. Kui aasta algul kattis lumi peaaegu suurimat pindala satelliitidelt mõõtmise ajaloos (ehk 1960. aastatest saadik), siis kevadel sulas lumi kiiresti ja mais-juunis oli lumikatte all rekordiliselt väike osa põh-japoolkerast.

9. Arktika jääkate. Neljandat aastat järjest kattis rekordiliselt väikest osa Põhja-Jäämerest suvel jää.

10. Hiina põud. Hiina lõuna-, edela- ja keskosas püsis sajandi rängimaks nimetatud põud jaanuarist aprilli lõpuni. 1