Londoni haiglas hinge vaakuv endine Vene FSB polkovnik Aleksandr Litvinenko viidi eile intensiivravi osakonda pärast seda, kui tema tervislik seisund öö jooksul halvenes. Arstide hinnangul on mürgitatu ellujäämistõenäosus vaid 50:50. Lähimad kolm nädalat kujunevad kriitilisteks.

Kuus aastat tagasi Litvinenkol Suurbritanniasse põgeneda aidanud dissident Aleksander Goldfarb väitis Reutersile, et käsk ülejooksiku tapmiseks talliumiga mürgitades tuli Moskvast. “See on Kremli toetatud Vene luureteenistuste operatsioon – ehkki ma ei oska öelda, kas käsk tuli Kremlist või Vene luureteenistuse tipust,” kinnitas ta.

Venemaa lükkab niisuguse väite kui absurdse tagasi. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov sõnas ajakirjanikele, et “pole põhjust kommenteerida väiteid, mis kujutavad endast puhast lollust”.

Goldfarb tunnistab, et tal pole oma süüdistuste kinnituseks ühtegi tõendit. Siiski usub ta, et Litvinenko taheti tappa, kuna ta on olnud president Vladimir Putini üks tigedamaid kriitikuid. Eriti pärast seda, kui ta kirjutas raamatu, milles süüdistas FSB-d 1999. aastal ligi 300 inimelu nõudnud elumajade plahvatuste korraldamises.

Moskvas asuva poliitilise informatsiooni keskuse direktor Aleksei Muhhin jäi aga Guardianiga kõneldes mõrvaversioonide suhtes skeptiliseks.