"Nad lootsid leida Naftogazi ja Gazpromi vahel jaanuaris Moskvas sõlmitud lepingu originaali," ütles Naftogazi õigusosakonna juht Serhi Davõdenko pressikonverentsil. "Kui meil ei ole neid lepinguid, ei saa Naftogaz gaasi tollist läbi toimetada ega gaasitransiiti tagada. Ettevõte ei saa oma kohustusi täita, mis nende lepingutega on võetud."

Ukraina julgeolekuteenistuse SBU (Служба безпеки України) väitel on läbiotsimine osa kriminaaljuurdlusest ning julgeolekutöötajad otsisid taga Gazpromi ja Naftogazi vahel sõlmitud lepingu originaali, vahendasid uudisteagentuurid Reuters ja RIA Novosti.

"Käib tavaline juurdlus. Pole mõtet seda suureks puhuda," ütles Reutersile SBU pressiesindaja Marõna Ostapenko. "See on uurimisrühm, mitte inimesed maskides. Ärge laske Naftogazis kellelgi valetada, et neile asjast ei öeldud. Kõik teadsid, et see rühm tuleb dokumente välja võtma. See kõik jääb seaduse piiridesse."

Asja oma silmaga pealt näinud tunnistaja aga kinnitas Reutersile, et Naftogazi sisenenud mehed olid maskides ja automaatidega relvastatud.

"Mehed laigulistes vormides lükkasid turvamehed kõrvale, näitamata mingeid dokumente," kirjeldas Naftogazi pressiesindaja olukorda. Tema sõnul sisenes majja 15-20 meest. "Nad teevad midagi pearaamatupidaja asetäitja kabinetis."

Üleeile algatas SBU kriminaalasja 6,3 miljardi kuupmeetri transiidiks mõeldud maagaasi omastamise kohta ning pidas kinni Ukraina tollivalitsuse regionaalse energiatolli osakonna asejuhataja Taras Šepitko, kirjutas Interfaks. Julgeolekuteenistus teatas varem sel nädalal, et on oma kontrolli alla võtnud 11 miljardit kuupmeetrit Venemaa ja Ukraina vahel gaasi vahendavale ettevõttele RosUkrEnergole kuuluvat gaasi.

RosUkrEnergot on kritiseerinud ka Ukraina peaminister Julia Tõmošenko, kelle juhitud erakonda kuuluv ülemraada liige nõudis täna Naftogazi läbiotsimise viivitamatut lõpetamist. Täna pidi Naftogazi juhi kohusetäitja kokku saama Ukraina president Viktor Juštšenkoga, kuid kohtumine jäi ära.

Gazprom ähvardas hiljuti nafta müümine Ukrainale taas lõpetada, juhul kui Naftogaz laupäevaks väidetavat võlga juba saadud gaasi eest ära ei maksa. Seega võib tänane vahejuhtum olla uue gaasisõja järjekordne episood. "Kõik lõpeb hästi! Ukraina maksab kõik täielikult ära, mis maksta tuleb," andis täna endisest gaasikauplejast Ukraina peaminister Julia Tõmošenko lootust.