Hispaania, Itaalia ja Briti teadlaste ning kirurgide koostöös saadi esimest korda hakkama terve organi meisterdamisega ja patsiendi kehasse siirdamisega, ilma et oleks vaja kasutada ravimeid äratõukereaktsiooni tõrjumiseks. Hingetorutükikese ettevalmistamine ja siirdamine toimus juba viie kuu eest, avalikkusele tehti see aga teatavaks alles nüüd teadusajakirjas The Lancet.

„Ma ikka väga kartsin. Enne olime seda teinud vaid sigadega,” ütles Barcelona haiglas operatsiooni sooritanud kirurg Paolo Macchiarini. Kuid juba neli päeva pärast siirdamist ei olnud transplantaat isegi selgelt eristatav ülejäänud hingetorust ning nüüdseks on professor Macchiarini sõnul äratõukereaktsiooni tõenäosus nullilähedane.

30-aastane kahe lapse ema Claudia Castillo põdes tuberkuloosi, mille tagajärjel kahjustus tal tugevalt osa hingetorust, vahetult enne selle sisenemist kopsu. Hingamisraskustest vabanemiseks tulnuks noorel nai­sel üks kops eemaldada. Kuid ta nõustus enneolematu operatsiooniga. Esmalt võeti surnud doonorilt tükike hingetorust ehk trahheast. Tugevate kemikaalide ja ensüümidega puhastati see doonori rakkudest, nii et järele jäi vaid tugikoeline ehk kollageenist koosnev karkass.

Suur samm kirurgias Castillolt võeti rakke hingetorust ja tüvirakke luuüdist. Tüvirakkudest on võimalik kasvatada eri kudede rakke, Castillo puhul olid vajalikud kõhrkoe- ja epiteelirakud. Nn bioreaktorisse paigutati nii doonori tugikoest karkass kui ka Castillolt võetud rakud ning nelja päeva pärast oli karkass kaetud uute rakkudega. Sedamoodi saadud hübriidne hingetorutükike viimistleti suuruselt sobilikuks ja siiratigi Castillole.

„See on suur samm kirurgias,” ütles BBC-le Bristoli ülikooli kirurgiaprofessor, kes aitas rakke transplantaadi jaoks kasvatada. Tema sõnul võib paarikümne aasta pärast sel moel meisterdada peaaegu igasuguse siiratava organi.